Consiliul Bursei de la Bucuresti a modificat codul BVB in vederea trecerii de la conturile individuale la cele globale in piata la vedere, proiectul urmand sa fie lansat dupa consultarea participantilor la piata si obtinerea avizului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), potrivit unui comunicat al institutiei.
Conturile globale ar permite firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a mai decis in cadrul intrunirii de la sfarsitul saptamanii trecute sa modifice blocul de tranzactionare de la 100 la 500 de titluri, pentru pietele de actiuni in “vederea eficientizarii activitatii de tranzactionare si de decontare”.

Acest lucru are loc dupa ce volumul blocului standard a fost modificat in septembrie 2006 de la 500 la 100 de actiuni in vederea cresterii lichiditatii.

Totodata, consiliul a mai decis sa inlocuiasca obligatia de a suspenda sedinta de tranzactionare la atingerea unui anumit nivel al indicelui BET, cu optiunea suspendarii, in situatii exceptionale, la decizia directorului general, dupa consultarea membrilor institutiei.

In cursul anului trecut, sedinta de tranzactionare a fost suspendata de trei ori ca urmare a pierderilor de peste 10% a indicelui BET, dupa care in luna octombrie 2008, Consiliul Bursei a decis sa redusa limita de variatie la -8%.

Erste se va tranzactiona fara limita de variatie


Consiliul Bursei a mai decis posibilitatea neaplicarii limitei de variatie a pretului instrumentelor financiare care sunt tranzactionare la Categoria Internationala, singura companie, fiind banca austriaca Erste Bank, in scopul corelatii pretului actiunilor respective cu fluctuatiile inregistrate pe piata unde au fost admise pentru prima data. Titlurile Erste se mai tranzactioneaza si pe Burse din Praga si Viena, ultima fiind prima piata au fost admise actiunile.

In comunicatul institutiei se mai arata ca daca actionarii bancii austriace se intrunesc intr-o Adunare Generala a Actionarilor, iar pe celelalte piete unde se tranzactioneaza, titlurile nu sunt suspendate, nu vor fi oprite de la tranzactionare nici la Bursa de la Bucuresti. Conform Codului Bursier, daca Erste transmite o comunicare operatorilor bursieri unde este listata, pe piata de la Bucuresti actiunile bancii sunt suspendate pentru 30 de minute de la tranzactionare.

Conducerea Bursei a hotarat numirea lui Mircea Botta in calitatea de secretar general al consiliului BVB, dupa ce fostul secretar, Nicolae Rusu, a ajuns la o situatie de incompatibilitate cu aceasta functie.

In luna ianuarie, CNVM i-a interzis lui Nicolae Rusu sa mai activeze pe piata de capital, timp de trei ani, in urma neregulilor descoperite la casa de brokeraj Orizont Vest, unde acesta era presedinte si actionar majoritar.

De asemenea, in componenta Comisiei de Admitere la Tranzactionare a fost adaugat Dan Paul, actualul vicepresedinte al BVB, in timp ce Mircea Botta a devenit membru in Comisia de Apel.

O alta masura o constituie extinderea componentei Comitetului Indicilor de la cinci la sase membri, prin numirea fostului director general, Stere Farmache in functia de presedinte al comitetului.

De asemenea, Bursa de la Bucuresti a anuntat ca pregateste lansarea unui sistem alternativ de tranzactionare (Multilateral Transaction Facility), care permite tranzactionarea emitentilor din regiune pe o platforma administrata in totalitate de catre Bursa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri