Actionarii Bursei de Valori Bucuresti au aprobat reducerea cu 10% a comisioanelor de tranzactionare fata de cele practicate in 2008, atat pentru piata reglementata cat si pentru piata Rasdaq. Noile tarife si comisioane vor intra in vigoare incepand cu data de 2 martie.
“Reducerea comisioanelor BVB este obligatorie intrucat nivelele acestora sunt foarte mari in comparatie cu pietele din jur – aceeasi concluzie este valabila si pentru comisioanele CNVM, dar din fericire arbitrul pietei a luat masuri e reducere. Parerea mea este ca reducerea de 10% este prea mica”, a declarat, pentru Wall Street, Razvan Pasol (foto), manager al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Totodata, Pasol afirma ca reducerea comisioanelor poate fi vazuta ca o parte a unui plan mai amplu de apropiere a procedurilor practicate pe piata de capital din Romania de cele de pe alte piete mai dezvoltate.

“Demersul BVB de a stabili o serie de criterii si parghii stimulative corelate, este unul de incurajare a dezvoltarii pietei de capital din Romania, de atragere de noi investitori si emitenti la Bursa de Valori Bucuresti si de continuare a politicii de aliniere a costurilor cu cele oferite de piete de capital dezvoltate din Uniunea Europeana”, a declarat doamna Anca Dumitru, director general al Bursei de Valori Bucuresti.

Alin Brendea, director operatiuni la Prime Transaction este de parere ca masura este una pozitiva la nivel general si care pe termen mediu si lung poate contribui la dezvoltarea pietei bursiere romanesti.

“Pe termen scurt este putin probabil sa vedem un efect semnificativ al acestei masuri, tinand cont de contextul economic actual extrem de negativ pe care evolueaza piata de capital autohtona”, continua el.

Desi masura de reducere a comisioanelor de tranzactionare este una binevenita, Adrian Duna, analist financiar la KD Capital Management, crede ca in stadiul curent este putin probabil ca piata sa se revitalizeze sau sa atraga un flux de noi investitori sau emitenti.

Brokerii nu vor reduce comisioanele percepute clientilor

Reducerea comisioanele de catre BVB ar putea duce la micsorarea preturile percepute de catre SSIF-uri clientilor sai, insa lichiditatea extrem de scazuta face acest lucru aproape imposibil.

“In acest moment este practic imposibil sa asistam la reduceri de comisioane ale intermediarilor pe o piata care are o lichiditate extrem de scazuta. Daca lichiditatea va fi in crestere aceasta masura ar putea produce un astfel de efect”, precizeaza Alin Brendea.

Razvan Pasol a subliniat ca in fiecare an, in luna ianuarie are loc o micsorare a comisioanelor percepute in cadrul SSIF-ului condus de el, indiferent de reducerile pe care le opreaza institutiile pietei.

Reprezentantul KD afirma ca firma sa va evalua reducerile de comisioane si va analiza oportunitatea de a le reduce.

BVB incearca sa atraga emitenti pe piata reglementata

Desi actionarii Bursei au suspendat tarifele de admitere si mentinere la tranzactionare pentru a atrage emitenti la cota Bursei, Pasol considera ca situatia actuala nu este favorabila emisiunilor noi de actiuni si nici listarilor.

“Reducerea comisioanelor platite de potentialii emitenti este binevenita, dar este nevoie de mai multe conditii favorabile pentru a vedea noi emitenti pe piata. Multe dintre aceste conditii tin de context, nu de masurile adoptate de institutii”, continua el.

De aceeasi parere este si reprezentantul Prime Transaction, subliniind ca nu tarifele sau taxele sunt principala piedica pentru emitenti de a veni la Bursa. Insa la modul general o astfel de masura este pozitiva.

“Pentru a vedea noi emitenti la bursa, o stabilizare a acesteia este probabil elementul cel mai important. Dupa ce panica ce pare ca a cuprins investitorii va trece, lucrurile se vor calma, poate chiar vom putea vorbi de cresteri, atunci este mai probabil ca unele companii sa fie incurajate si de tarifele scazute pentru a se lista”, subliniaza analistul KD Capital Management.

Totodata, in cadrul AGEA de marti s-a decis scutirea tarifului pentru admiterea la piata a traderilor si a tarifului de examen pentru agentii de derivate, insa brokerii considera ca impactul acestor masuri sunt neglijabile, in conditiile in care pe piata la termen de la Bucuresti exista putine tranzactii si reduse ca valoare.

“Este o masura de a impulsiona tranzactiile cu derivate, dar atat timp cat piata spot sufera impactul va fi probabil scazut. Costul admiterii traderilor daca va ramane scazut si pentru viitor este un alt lucru bun pentru cei ce vor sa se autorizeze, dar avand in vedere rulajul curent cred ca sunt putine sanse sa vedem un flux de traderi noi”, conchide Adrian Duna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri