Bursa de Valori din Cipru discuta cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in vederea crearii unei platforme asemanatoare cu cea de dubla tranzactionare pe care o are in prezent cu Bursa de la Atena, a declarat, pentru Reuters, directorul general al bursei cipriote, Nodas Metaxas.

[Update] Bursa de la Bucuresti pregateste terenul pentru accesul investitorilor si a emitentilor pe Bursa din Cipru, prin intermediul listarilor duble si a participarii intermediarilor la ambele piete, dupa crearea facilitatilor de post-tranzactionare, a declarat Stere Farmache, seful BVB.

"Nu este vorba neaparat de o platforma comuna de tranzactionare, ci de a oferi acces in ambele sensuri pe cele doua Burse, prin dual-listing si cross-membership, dar pentru acest lucru trebuie sa gasim emitenti", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Bursei din Bucuresti, Stere Farmache.

Listarea dubla (dual-listing) permite ca actiunile unui emitet sa fie tranzactionate pe mai multe piete, cum este cazul tilturilor Erste Group, care sunt listate atar la Bursa din Bucuresti, cat si pe pietele din Viena si Praga. Prin cross-membership, brokerii de la Bucuresti ar avea acces la platforma bursiera din Cipru, iar cei ciprioti la platforma BVB.

"Nu s-a facut nimic in sensul lansarii unei platforme comune. Am avut discutii pentru pregatirea terenului in vederea listarii pe ambele piete si a cross-membership-ului. Evident ca pentru acest lucru trebuie sa existe facilitati de post-tranzactionare, iar aici sunt unele probleme", a explicat Farmache.

"E o forma de cooperare pentru a facilita accesul investitorilor si a emitentilor pe ambele piete", a adaugat el.

"Cele doua burse au ajuns la o concluzie, dar exista o serie de chestiuni legale cu privire la tranzactionare si decontarea instrumentelor pe care trebuie sa le solutionam", a declarat, in cadrul unui interviu acordat Reuters, seful bursei cipriote.

"Proiectul va fi foarte apropiat de o platforma de tranzactionare comuna si vom folosi tehnologia acolo unde putem simula o platforma comuna", a adaugat Nodas Metaxas, potrivit NewsIn.

Bursa de Valori din Cipru planifica, totodata, crearea unei piete de tranzactionare alternative cu mai putine reglementari, ce ar putea fi lansata la jumatatea acestui an, a mai spus Metaxas.

Lansarea unei piete proiectate dupa modelul pietei londoneze de investitii alternative - Alternative Investment Market (AIM) - ar putea atrage investitii straine si incuraja listarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) din Cipru, a mai spus Nodas Metaxas.

Arbitrul pietei de capital cipriote a acordat aprobarea pentru noua piata, iar expertii statului din domeniul juridic scriu proiectul de lege ce urmeaza a fi supus aprobarii parlamentului.

"Noua piata va fi operationala in decurs de doua luni dupa ce va fi aprobata legislatia. Speram ca aceasta sa se intample inaintea verii", a mai spus seful bursei cipriote.

Bursa din Cipru este o institutie relativ noua. Debutul sau oficial a fost in martie 1996, inlocuind ani de zile de tranzactionare neoficiala efectuata sub auspiciile Camerei de Comert si Industrie din Cipru.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
"De la etajul 50 in New York, caderea Guvernului nu se simte"