Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) suspendase la sfarsitul lunii ianuarie, pentru doua saptamani, autorizatia de functionare a Broker Cluj (BRK), si actiunile casei de brokeraj, tranzactionate la prima categorie in urma unor nereguli descoperite la sucursala din Deva a companiei, anunta NewsIn.

Neregulile se refereau la o frauda estimata la cateva zeci de miliarde de lei vechi, savarsita prin ridicarea unor sume de bani cu chitante false.

Ulterior, casa de brokeraj a inaintat o contestatie, in care invoca "modul ilegal si defectuos" prin care Comisia a comunicat deciziile de suspendare. Broker a sustinut ca ordonantele de suspendare au fost transmise prin fax in data de 30 ianuarie, intre orele 10:11-10:12, desi actiunile BRK nu se mai tranzactionau de la orele 10.

Totodata, reprezentantii Broker au spus ca actele individuale emise de CNVM au fost transmise prin mail in 29 ianuarie la orele 22:12, cu mult in afara programului de lucru, fara sa fie instiintati telefonic.

Citeste si:

Casa de brokeraj acuza ca, intrucat ordonanta a fost primita dupa inceperea programului de tranzactionare, "nu a fost posibila informarea clientilor despre continutul ei, fapt ce cauzeaza mari prejudicii pentru multi dintre clientii societatii, in special pentru cei care tranzactioneaza pe BMFMS".

In acelasi timp, Broker Cluj precizeaza ca, in perioada in care a fost suspendata, volumul tranzactiilor pe piata derivatelor de la Bursa din Sibiu (Sibex) a scazut cu 30% si, din aceasta cauza, toti investitorii de la Sibex au avut de suferit, implicit Casa Romana de Compensatie.

Potrivit aceluiasi buletin de activitate, CNVM a mai respins contestatia Mobinvest Oradea, casa de brokeraj a carei activitate este suspendata din iulie 2008.