In cea de-a doua luna a anului, ocupantele primelor cinci pozitii in topul fondurilor deschide de investitii au ramas aceleasi, insa doar doua dintre acestea inregistrand cresteri ale activelor.
Astfel, BCR Asset Management continua sa-si pastreze pozitia de lider pe piata fondurilor OPCVM si in luna februarie, cu active de 438,9 milioane de lei (102 milioane euro) si o cota de piata de 44,2%.

Ca si in 2008, pe cea de-a doua pozitie pe piata fondurilor deschise se plaseaza BRD Asset Management, cu o cota de piata de 13,3% si active de 132,3 milioane de lei, conform statisticilor realizate de Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF).

Raiffeisen Asset Management a ocupat a treia pozitie, cu active gestionate de 98,1 milioane lei si o cota de piata de 9,9%, iar activele administrate de EFG Mutual Funds Romania au ajuns la sfarsitul lunii trecute la 67,3 milioane lei, ce corespunde unei cote de piata de 6,8%.

Administratorul de fonduri al Bancii Transilvania, BT Asset management, s-a clasat pe locul cinci, cu active de 50,7 milioane lei si o cota de piata de 5,1%.

Fondurile monetare, lider la active in februarie

Fondurile monetare au inregistrat in luna februarie cea mai mare crestere a activelor, de 15,10% fata de prima luna a anului, pana la 436 milioane de lei (101 milioane de euro), potrivit statisticilor AAF.

De la inceputul anului acest tip de fonduri de investitii au obtinut cresteri importante, in prima luna din 2009 activele urcand cu 8%.

Bancpost Plus, OTP Comodisro, Simfonia 1, BCR Monetar si Raiffeisen Monetar au obtinut subscrieri lunare de 84,5 milioane de lei si rascumparari de 32 milioane de lei in cea de-a doua luna a anului. Subscrierile nete au fost de 52,5 milioane de lei in februarie, cele mai ridicate dintre fonduri deschise de investitii.

De asemenea, fondurile monetare au inregistrat o majorare si a numarului de investitori fata de prima luna a anului, la 15.805, in crestere cu 19%.

O crestere a activului net au inregistrat-o si fondurilor de obligatiuni, de 0,5%, de la 243 milioane de lei in ianuarie la 244,3 milioane lei (57 milioane de euro) in cea de-a doua luna din 2009. Totusi, fondurile de obligatiuni au avut o evolutie in crestere si in cazul rascumpararilor, valorile nete ale vanzarilor de active fiind de 1,3 milioane lei.

Fondurile cu investitii in actiuni isi continua scaderea

La polul opus se afla fonduri de investitii in actiuni care au avut o scadere a activelor cu 13,5 in februarie, la 59 milioane lei (13,7 milioane euro). Rascumpararile nete lunare realizate de investitii in acest tip de plasamente au fost de 0,6 milioane de lei.

De asemenea, fondurile de investitii diversificate si-au redus a cu 4,30%ctivul net in februarie, la 193,8 milioane lei (45 milioane euro). Rascumpararile nete ale acestui tip de fonduri au inregistrat cea mai ridicata valoare, de 3 milioane de lei.

Per ansamblu, fondurile deschise de investitii si-au majorat cu 4,2% activele in luna februarie, pana la 991 milioane lei (230 milioane euro), dupa ce in ianuarie ajunsesera la un nivel de 951 milioane lei.

In cazul fondurile inchise de investitii, activele totale au scazut cu 4,8% in a doua luna a acestui an, la 71,52 milioane lei, de la nivelul de 75 milioane lei, afisat la sfarsitul lunii ianuarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri