Oslo Boers este una dintre putine burse de valori nationale independente din Europa, in urma ultimul val de consolidari de pe segmentul de profil. Deutsche Boerse, Euronext, LSE si Borsa Italiana au facut obiectul unor consolidari in valoare de peste 60 miliarde de dolari din 2004.

“Dorim sa colaboram alaturi de bursa londoneza in defavoarea cooperarii nordice. Acest acord va oferi o mai mare vizibilitate companiilor norvegiene si a altor companii listate pe bursa din Oslo”, a declarat CEO-ul bursei Bente Landsnes.

In regiunea nordica, OMX detine bursele din Stockholm, Helsinki, Copenhagen si Reykjavik si inca trei operatori baltici. De asemenea, OMX a achizitionat Nasdaq in cursul anului trecut.

CEO-ul Bursei din Oslo, institutie fondata in 1819, a mai afirmat ca nu este interesata sa realizeze o colaborare cu Nasdaq OMX, tinand cont ca in ultimii trei ani a refuzat sugestiile de a se alatura grupului.

Citeste si:

Oslo Boers a semnat in decembrie o scrisoare de intentie pentru achizitionarea unui sistem de tranzactionare de la bursa londoneza, pentru a inlocui tehnologia curenta primita de la Nasdaq OMX. De asemenea, cele doua burse vor coopera la nivelul pietei si cel al dezvoltarii de produce, iar daca discutii vor avea succes, Oslo va inlocui din 2010 sistemul Saxess al Nasdaq OMX cu cel al bursei londoneze, TradElect.

Landnes doreste sa continue strategia de atragere a companiilor straine si sa-si majoreze cota de piata in regiunea nordica. Bursa are 35 de membrii straini si 23 norvegieni, iar investitorii nerezidenti detin o treime din capitalizarea companiilor listate si realizeaza circa 70% din lichiditatea zilnica.

“Din 2002-2003 pana in prezent am reusit sa ne majoram cota de piata la 25% de la 15%. Ne-am stabilit o strategie de dezvoltare ce presupune sa crestem pe zi ce trece, dar preferam sa nu facem publice tintele noastre”, a subliniat CEO-ul bursei din Oslo.

In prima luna a anului, volumele zilnice de tranzactionare ale bursei din Oslo au fost de 810 milioane dolari, comparativ cu 1,4 miliarde de dolari rulate la Stockholm, potrivit datelor oferite de Oslo Boers.