The Rompetrol Group (TRG) considera ca adoptarea in forma actuala a propunerii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind detinerile directe si detinerile indirecte va avea un impact negativ asupra raporturilor dintre emitentii din Romania si actionarii minoritari, prin schimbarea regulilor de functionare a pietei de capital.
Tranzactia dintre Rompetrol Holding si KazMunaiGaz pentru preluarea a 75% din actiunile The Rompetrol Group NV s-a realizat in cursul anului 2007 cu respectarea prevederilor legale, fiind avizata de toate autoritatile competente, potrivit comunicatului remis de Rompetrol Bursei de Valori Bucuresti.

In acest sens, noul actionar majoritar al Grupului Rompetrol nu poate fi obligat sa desfasoare retroactiv oferte publice de preluare pentru Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), in conditiile in care aceasta obligativitate nu este prevazuta de legea romana, subliniaza TRG.

Dupa acest anunt venit inaintea de inceperii sedintei de tranzactionare de astazi, actiunile RRC si PTR inregistreaza pierderi de 5,32%, respectiv 3,40%, pe o piata in usoara crestere.

Arbitrul pietei romanesti a aprobat de principiu un proiect prin care obliga si actionarii care detin in mod direct sau indirect participatii mai mari de 33% la o societate sa lanseze oferte publice de preluare in termen de doua luni.

"Masura propusa va afecta majoritatea companiilor listate, prin obligarea actionarilor care «detin» peste 33% sa initieze oferte publice de preluare, potrivit noii formulari incluse in Proiectul de Instructiune, si nu a celor care «dobandesc», asa cum se precizeaza in Directiva Europeana, preluata si in legislatia romana",.

"Trebuie sa tinem cont ca propunerea nu a fost insotita si de o expunere de motive, aceasta venind pe fondul presiunilor exercitate atat de fondurile de investitii cat si de diverse grupuri de interese, afectate in prezent de diminuarea valorii portofoliului de actiuni. Grupul Rompetrol asteapta in continuare un punct de vedere oficial al CNVM cu privire la solicitarea depusa la finele anului trecut de fondul de investitii QVT Fund, actionar minoritar la Rompetrol Rafinare", mai arata comunicatul.

In prezent, Grupul Rompetrol analizeaza proiectul propus de CNVM, solicitand autoritatii de resort o prelungire a perioadei limita de trimitere a propunerilor si observatiilor, in acord cu prevederile legale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri