Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat ordinul prin care societatilor de investitii financiare (SIF) pot include deprecierile de active in capitalurile proprii, fara sa ajusteze contul de profit si pierderi, potrivit unui comunicat al institutiei.

Decizia se aplica incepand cu rezultatele financiare ale SIF-urilor din 2008 si va permite societatilor sa-si pastreze profiturile raportate.

"In cazul in care ajustarile de valoare au fost incluse direct in capitalul propriu, organismele de plasament colectiv care sunt constituite prin act constitutiv sunt obligate sa intocmeasca o nota explicativa distincta cuprinzand informatii detaliate cu privire la ajustarile de valoare, sumele fiind recunoscute direct in capitalurile proprii si prezente distinct in bilant, respectiv in situatia modificarilor capitalului propriu", se mai arata in comunicat.

De asemenea, CNVM a hotarat sa prelungeasca data limita in care situatiile financiare anuale ale societatilor de investitii financiare pot fi depune la arbitrul pietei de capital de la 120 la 150 de zile.

Ministerul de Finante avizase favorabil modificarea acestui ordin al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ceea ce a obligat Bursa de la Bucuresti sa tina suspendate pentru o ora actiunile celor cinci SIF-uri in deschiderea sedintei de astazi, pentru a mentine o piata ordonata.

Anuntul a facut ca SIF-urile sa se afle printre cele mai tranzactionare actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti, indicele reprezentativ al sectorului, BET-FI, inchizand sedinta bursiera cu o crestere de 0,44%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Nebanuitele si incurcatele cai ale scandalului de la SIF Transilvania