Cresterile inregistrate de indici in sedinta de ieri se inscriu in miscarea de ansamblu a pietei de la Bucuresti inceputa in urma cu doua saptamani, pe fondul unui flux de stiri pozitive atat la nivel intern, cat si international.
Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a redus usor fata de cea din sedinta precedenta, ajungand la 8,83 milioane lei (2,06 milioane euro).

Indicele BET, al blue-chips-urilor, s-a apreciat cu 1,92%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a crescut cu 1,96%. Indicele BET-FI, ce urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 0,30%, ajungand la 9.707 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,70%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, a castigat 2,19%.

“Stirile interne legate de incheierea unui acord de imprumut cu FMI si noile reglementari emise de CNVM, precum si factorii externi, cum ar fi revenirea pietelor de capital din toata zona Europei Centrale si de Est, au avut impact pozitiv asupra evolutiei bursei autohtone in ultima perioada”, a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Evolutie mixta pe sectorul SIF-urilor

Instructiunea CNVM, prin care pierderile in bilant ale SIF-urilor nu vor fi trecute la rezultatul financiar, astfel facilitandu-se acordarea de dividende actionarilor, este posibil sa fii atras atentia unor investitori institutionali, precum si Petrom (SNP), considera Rares Sofariu, manager de portofoliu la KD Capital.

Actiunile SIF1 Banat Crisana au atras cea mai mare lichiditate, de 979.600 lei, iar pretul lor a scazut cu 0,63%, pana la 0,471 lei, in timp ce titlurile SNP s-au apreciat cu 7,14%, pana la cotatia de 0,15 lei, in urma unor schimburi de 874.600 lei.

Titlurile BRD SocGen (BRD) au crescut cu 1,76%, pana la pretul de 4,63 lei, pe o lichiditate de 844.200 lei, iar tranzactiile cu actiuni SIF2 - Moldova au insumat 814.500 lei, iar titlurile s-au apreciat cu 5,03%, pana la 0,334 lei.

Pretul titlurilor SIF5 - Oltenia a urcat cu 3,85%, la 0,405 lei, pe fondul unor schimburi de 777.300 lei, iar actiunile SIF3 - Transilvania au captat o lichiditate de 741.500 lei si s-au depreciat cu 1,21%, pana la 0,245 lei.

Schimburile cu actiuni Banca Transilvania (TLV) au totalizat 737.600 lei, iar titlurile s-au apreciat cu 0,79%, pana la 0,64 lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au castigat 3,47%, ajungand la 41,80 lei, pe fondul unei lichiditati de 495.500 lei.

Titlurile SIF4 - Muntenia s-au depreciat cu 2,02%, ajungand la 0,486 lei, pe o lichiditate de 306.700 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Alumil Rom Industry (ALU) au insumat 206.400 lei, iar titlurile au urcat cu 8,54%, pana la 0,89 lei.

“La nivelul SIF-urilor putem distinge doua evolutii diametral opuse: daca SIF2 si SIF5 au inregistrat aprecieri importante, in cazul SIF1, SIF3 si SIF4 au consemnat scaderi fata de inchiderea de saptamana trecuta. In cazul societatilor de investitii financiare din prima grupa constatam o evolutie decalata fata de cea inregistrata de SIF1, SIF3 si SIF4, in conditiile in care conducerile SIF2 si SIF5 inca nu au comunicat dividendele ce vor fi propuse spre acordare in adunarile generale ale actionarilor”, explica Aldea.

Ce va urma daca BET-FI depasi pragul de 10.000 de puncte?

Indicele BET-FI a atins in cursul zilei de ieri un maxim de 9.959 puncte, foarte aproape de pragul de rezistenta de 10.000 de puncte, minimul atins in cursul anului trecut.

“Spargerea acestui nivel nu este imposibila insa ea depinde intr-o masura mare si de evolutia pietelor de capital mature, care in acest moment se gasesc sub nivelurile minime ale anului trecut. Trebuie sa avem in vedere insa ca trendul pietei ramane in continuare unul descendent, iar in lipsa unor noi elemente concrete cu privire la o dinamica pozitiva a crizei economice mondiale, aprecierile consemnate atat la nivelul indicilor autohtoni, cat si internationali raman simple raliuri de scurta durata urmate de scaderi si mai accentuate”, subliniaza brokerul Intercapital.

Sofariu considera, in conditiile actuale, ca BET-FI s-ar putea consolida in jurul pragului de 10.000 de puncte, insa o prognoza pertinenta este greu de realizat din cauza lichiditatii inca slabe din piata, volatilitatea ei, cat si factorii externi care se pot schimba oricand.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri