Activele nete ale societatilor de investitii financiare (SIF) au pierdut in medie 6,9% in februarie, pana la 5,117 miliarde lei (1,2 miliarde euro), in timp ce capitalizarea totala a SIF-urilor a atins un nou minim al ultimelor 12 luni, arata datele publicate de AAF.
Valoarea de piata a SIF-urilor a coborat la 1,11 miliarde lei (260 milioaneeuro) in luna februarie, dupa ce evolutia descendenta a actiunilor de la Bursa a taiat intre 10% si 30% din preturile titlurilor celor cinci companii, se arata in comunicatul transmis joi de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Activele SIF Muntenia s-au conservat cel mai bine, inregistrand o scadere de numai 0,62% in februarie, pana la 1,32 miliarde lei, in timp ce SIF Transilvania (SIF3) a consemnat o scadere cu 8,66% a activului net, la 1,161 miliarde lei, de la 1,271 miliarde lei in ianuarie.

Activele nete al SIF Oltenia au scazut luna trecuta cu 8,29%, pana la 958,98 milioane lei, dupa ce la finalul lui ianuarie acestea erau la nivelul de 840,44 milioane lei, informeaza NewsIn.

SIF Moldova si SIF Banat-Crisana au inregistrat in februarie cele mai drastice scaderi ale activelor, de 9,09%, respectiv 9,94%. Astfel, activul SIF Moldova s-a comprimat la 840,44 milioane lei in februarie, de la 924,42 milioane lei in ianuarie, iar activul net al SIF Banat-Crisana a scazut de la 920,33 milioane lei pana la 830,4 milioane lei.

La sfarsitul lunii februarie, actiunile cotate la Bursa aveau o pondere de 46,3% in activele SIF-urilor, fiind evaluate la 2,8 miliarde lei, fata de 3,3 miliarde lei in ianuarie, cand reprezentau 56,2% din portofoliile SIF-urilor.

In acelasi timp, actiunile necotate din portofoliul SIF-urilor au ajuns sa reprezinte peste 39% din totalul activelor la finalul lunii trecute, in timp ce investitiile in industria fondurilor de investitii scazusera cu 6% fata de luna anterioara, la 13,14 milioane lei.

SIF Muntenia continua sa aiba cea mai mare expunere pe plasamentele in fonduri de investitii, de 10,1 milioane lei, reprezentand 0,7% din totalul activelor sale, in timp ce media de expunere a SIF-urilor pe astfel de instrumente era de 0,24%.

In schimb, volumul depozitelor bancare ale SIF-urilor a crescut cu 8,4% fata de finalul anului trecut, la 160,9 milioane lei, avand o pondere de 3% in totalul activelor, apropiata de cea din ianuarie. Valoarea obligatiunilor municipale detinute de SIF-uri a crescut usor, la 2,09 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri