Fondul Proprietatea a fost incarcat cu supravalente care ii ingreuneaza activitatea si ar trebui sa fie administrat in Romania, a declarat presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM), Septimiu Stoica, citat de NewsIn.
"Fondului Proprietatea i s-a ingreunat activitatea de la bun inceput prin faptul ca a fost incarcat cu supravalente care il impiedica sa isi atinga scopul pentru care a fost infiintat. Fondul ar trebui sa fie administrat in Romania", a spus Stoica (foto).

Declaratia vine in contextul in care Fondul Proprietatea este in proces de selectie a administratorului. In 22 ianuarie, Fondul are opt oferte de administrare, de la Aviva Investors Global Services, BlackRock, Credit Suisse & OTP, FINAG Holding Gmbh, Franklin Templeton Investments, ING Invest Management, Morgan Stanley si Julius Baer.

Fondul a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul Proprietatea are in portofoliu actiuni la 88 de companii, majoritatea din domeniul energetic, insa Fondul detine si participatii de sub 10% la alte companii decat cele din domeniul energetic.

"Fondul Proprietatea este un experiment nereusit din punctul de vedere al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pentru ca, pana in prezent, nu a fost listat la bursa si astfel nu a ajutat actionarii fosti proprietari", a declarat presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul.

In legatura cu noua societate de investitii financiare a AVAS, Stoica a subliniat ca "ar fi iluzoriu si nefunctional ca fondul de investitii AVAS sa faca ce fac si celelalte fonduri de investitii".

Stoica a mai spus ca societatea de investitii a AVAS ar trebui ca, in prima faza, "sa scape de multe pachete minoritare pe care le detine" si a mentionat ca acest proiect "seamana foarte mult cu Fondul Proprietatea, a fost botezat SIF, dar e nevoie de inca un SIF pe piata".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri