Pietele de capital sufera puternic din cauza crizei financiare globale, potrivit a cinci rapoarte separate care indica o cadere brusca a numarului de oferte publice initiale (IPO), a fuziunilor si a investitiilor de risc, scrie San Francisco Chronicle.

Intr-un raport al Renaissance Capital, firma ce urmareste IPO-urile, se arata ca doar doua companii s-au listat in intreaga lume in primele trei luni ale anului: un producator american de alimente pentru copii si un grup minier din China. In perioada similara din 2008, 27 de companii s-au listat in intreaga lume.

Un raport separat, semnat de catre PricewaterhouseCoopers (PWC), se concentreaza asupra pietei de IPO-uri din Statele Unite din 2008, an considerat ca fiind perioada cu cele mai reduse oferte publice initiale din anii 1970.

Analistii PWC sustin ca doar 57 de companii s-au listat pe bursele americane anul trecut, comparativ cu 296 de IPO-uri in 2007, si prognozeaza ca piata de oferte publice initiale nu isi va reveni mai devreme de 2009.

Listarea companiilor este o modalitate prin care investitorii de risc isi pot recupera investitiile in noile companii. Cand aceasta strategie nu aduce avantaje, acestia incearca sa-si vanda startup-urile catre companii mari prin intermediul pietei de fuziuni si achizitii (M&A).

Insa si activitatea pietei de M&A s-a redus, fiind inregistrate mai putine tranzactii si plati mai mici catre investitorii initiali, conform unui studiu al Thomson Reuters si al National Venture Capital Association.

In primul trimestru al anului au existat 56 de tranzactii M&A care au implicat startup-uri sustinute de investitori de risc, comparativ cu 106 astfel de tranzactii in aceeasi perioada din 2008, potrivit raportului Thomson Reuters.

Piata globala de M&A, cadere libera in T1 - Top 10 banci de investitii pe segmentul de consultanta

Reducerea activitatii pietelor de IPO-uri si M&A a inhibat fluxul de capital de risc in sectorul de tehnologie “verde”, potrivit unui raport al Cleantech Group, firma de cercetare de piata.

Studiu indica faptul ca investitiile de risc in startup-urile de tehnologie verde s-au redus in ultimele doua trimestre si au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani.

“Criza financiara globala a ajuns din urma si sectorul de tehnologie verde”, se afirma intr-un raport Ernst&Young.

Toate cele cinci rapoarte anticipeaza o eventuala revenire a pietelor financiare. De exemplu, Renaissance Capital declara ca in timpul recesiunii din anii 1970, cand piata de IPO-uri s-a redus drastic, afacerile aflate la inceput au devenit atat de ieftine incat investitorii care au sustinut aceste companii riscante au obtinut profituri ridicate, care au revitalizat intr-un final pietele financiare.

Perioada IPO-uri M&A
T1 2009 2 (la nivel global) 56 (SUA)
T1 2008 27 (la nivel global) 106 (SUA)
2008 57 (SUA) 337 (SUA)
2007 296 (SUA) 373 (SUA)

Sursa: Renaissance Capital, PricewaterhouseCoopers, National Venture Capital Association/Thomson Reuters

Citeste si:
Birsan, Filip&Co: Promovarea bursei? Simpla, daca Guvernul o vrea
Alexandru Birsan, Filip &...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Studiu: cu cat s-au majorat salariile brute din companiile private