Saptamana bursiera care s-a incheiat a adus aprecieri de peste 6 la suta ale indicilor BET si BET-C si un BET-FI mai sus cu 11,6%, care a depasit pragul de 12 000 de puncte. Lichiditatea medie s-a diminuat usor, in timp ce capitalizarea totala a crescut pana la 55,4 miliarde lei.
Dintre indici, cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o indicele BET-FI care a crescut cu 11,6%, in special datorita aprecierii cotatiilor SIF2 si SIF5.

De la inceputul anului, indicele a pierdut 2 procente, in timp ce deprecierea pe ultimele 12 luni este de 77%, informeaza un raport de analiza Tradeville(noul Vanguard).

Indicele BET a castigat 6 procente in aceasta saptamana, diminuand pierderea de la inceputul anului pana la -11%. Indicele BET-C a crescut cu 6,22 in acest interval.

“Cu tot scepticismul brokerilor care sunt inca rezervati cu privire la o posibile si mult-asteptata revenire, se pare ca anuntarea intentiei tarii noastre de a semna un acord cu FMI si CE a fost un semnal pozitiv pentru investitiile in actiuni, cele mai tranzactionate actiuni ramanand si in aceasta saptamana actiunile din sectorul financiar precum BRD sau TLV iar pe ansamblu, evolutia actiunilor mai vizibile (cotate la BVB) a fost mai buna decat acelor de pe piata Rasdaq”, sustin analistii Tradeville.

Pe piata Rasdaq valoarea tranzactiilor a scazut mai putin, de la o medie de 0.3 milioane euro la 0.25 milioane euro/zi.

Indicii pietei Rasdaq au aratat un declin important (RAQ-II -17.2%, RAQ III -15.1%) cu o singura exceptie, indicele RAQ-I, care a pierdut numai 1.1%.

Si in regiune bursele au inregistrat evolutii pozitive ca urmare a semnalelor cu privire la o eventuala imbunatatire a economiei mondiale, indicatorii (ex: vanzarile cu amanuntul in SUA, vanzarile auto la nivel mondial etc) din Asia si SUA prezentand semne de imbunatatire in ultima perioada.

“Cu toate acestea stirile negative vor continua sa apara, rata somajului urmand sa inregistreze o crestere la nivel mondial pe parcursul acestui an. Ratingul Ungariei pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in moneda locala (HUF) a fost revizuit in sens negativ de la BBB la BBB- cu perspectiva negativa, noul rating acordat fiind doar cu o treapta peste categoria noninvestment grade/ speculativ. S&P s-a aratat ingrijorata de deteriorarea indicatorilor economici si fiscali din aceasta tara, mentionand totodata ca pachetul de sprijin acordat de FMI sprijina intr-o oarecare masura aceasta tara”, informeaza raportul de analiza citat.

Grupul austriac OMV a iesit din actionariatul MOL prin vanzarea participatiei de 21,2% din actiunile detinute la compania ungara catre firma rusa Surgutneftegas pentru 1,4 miliarde de euro, titlurile MOL inregistrand imediat dupa tranzactie o crestere de 15%.

Bursele internationale de actiuni au trecut relativ usor doua teste importante produse recent: anuntul inlaturarii lui Rick Wagoner de la conducerea gigantului auto american General Motors Corp., si intalnirea G20 de la Londra, sustine analistii.

In peultima saptamana, indicele compozit al bursei americane de actiuni Dow Jones Industrial Average a inregistrat o apreciere de peste 3%. In acelasi timp, pietele asiatice si europene de actiuni au afisat cresteri.

Joi 2 aprilie, Banca Centrala Europeana a taiat rata cheie a dobanzii din zona euro cu 0,25 puncte procentuale, pana la 1,25% - un nou nivel minim record.

La conferinta de presa care a urmat traditional anuntului de politica monetara, presedintele Jean-Claude Trichet a indicat ca decizia a fost luata prin "consens" - un cuvant folosit si in trecut pentru a exprima faptul ca ar fi putut exista o diferenta de opinie printre cei 22 de membri ai Consiliului de Guvernare.

Totodata, presedintele Trichet a semnalat ca noi taieri ale dobanzii cheie sunt posibile in viitor. Conform datelor anuntate luni 30 martie, in februarie productia industriala a Japoniei a inregistrat a 5-a luna consecutiva de declin, scazand cu 38,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, se mai scrie in raportul Tradeville.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri