Bursele americane au inchis sedinta de vineri in urcare, indicele Dow Jones inregistrand cel mai mare castig in patru saptamani din 1933, sustinut de rezutatele bune anuntate de Research in Motion si de comentariile presedintelui Federal Reserve, scrie NewsIn.

De altfel, convingerea din ce in ce mai larg raspandita ca ceea ce a fost mai rau a trecut a ajutat Wall Street sa creasca, in ciuda datelor proaste legate de rata somajului din SUA, care a urcat a cel mai inalt nivel din 1983.

Indicele Nasdaq, in care firmele din sectorul tehnologic au o pondere importanta, a crescut cel mai mult, in conditiile in care actiunile firmei canadiene Research in Motion, listate in SUA, s-au apreciat cu 21%, dupa ce producatorul de terminale BlackBerry a afisat rezultate foarte bune si a adus optimism in piata.

"Miscarea inspre sectorul tehnologic reflecta redirectionarea fondurilor investitorilor catre grupuri care vor profita, probabil, de redresarea economiei, chiar daca o revenire a profiturilor companiilor din acest sector ar putea avea loc abia peste cateva trimestre", a aratat Michael Sheldon, strateg sef in piete la RDM Financial, din Westport, Connecticut.

Indicele Dow Jones industrial average (DJIA) a inchis sedinta de vineri in crestere cu 39,51 puncte, sau 0,50%, la 8.017,59 puncte, in timp ce Standard & Poor's 500 a urcat cu 8,12 puncte, sau 0,97%, la 842,50 puncte. Indicele compozit Nasdaq a castigat 19,24 puncte, sau 1,20%, pana la 1.621,87 puncte.

In aceasta saptamana, Dow Jones a urcat cu 3,1%, in timp ce S&P 500 a avansat cu 3,3%, iar Nasdaq - cu 5%.

La nivelul de inchidere de vineri, S&P 500 a crescut cu 24,5% fata de nivelul minim al ultimilor 12 ani atins in 9 martie 2009, sustinut in special de ideea tot mai raspandita ca incetinirea economica incepe sa se modereze.

Dow Jones a inchis peste nivelul de 8.000 de puncte pentru prima data din 9 februarie, dupa patru zile la rand de crestere sustinuta.
Pe segmentul tehnologic, actiunile Research in Motion, firma listata pe Nasdaq, s-au apreciat cu 20,8%, la 59,29 dolari, in timp ce titlurile IBM s-au scumpit pe New York Stock Exchange cu 1,4%, la 102,22 dolari.

Titlurile de pe segmentul financiar s-au apreciat dupa ce presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat ca Fed vas utiliza toate instrumentele de care dispune pentru a stabiliza pietele. Actiunile Citigroup s-au scumpit cu 4%, la 2,85 dolari, iar cele ale Bank of America - cu 5%, la 7,60 dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Revolut le face competitie brokerilor romani care vand bursa americana