Ofertele publice initiale de pe bursele europene trec prin cel mai prost trimestru de la Al Doilea Razboi Mondial, fiind atrase doar 9 milioane euro din cauza deprecierii semnificative a valorii actiunilor si a lipsei de interes a investitorilor, scrie Financial Times.
Doar 11 din cele 18 IPO-uri din Europa care au avut loc au reusit sa stranga capital, iar valoarea medie atrasa s-a redus la mai putin 1 milion euro, comparativ cu 34 milioane euro in aceeasi perioada din 2008, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).

“Trecem prin cel mai prost trimestru pentru pietele de oferte publice initiale din perioada de dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial”, afirma Richard Weaver, partener la PwC.

Din cauza numarului extrem de redus al listarilor, valoarea atrasa de IPO-urile europene in primele trei luni ale anului reprezinta doar 1% din totalul din aceeasi perioada din 2008.

Numarul redus de listari are efecte si asupra operatorilor bursieri de pe continentul european, deoarece departamentele ce se ocupa cu ofertele publice initiale aduc venituri substantiale. De exemplu, bursa de Valori din Londra primeste circa 14% din veniturile grupului de la divizia de IPO-uri.

“Exista o cerere, fara indoiala, retinuta pentru companiile care vor sa devina publice si sunt putini cei care vad o revenire a pietei de profitl inainte de 2010”, explica Weaver.

Astfel, pe Bursa de Valori din Varsovia au avut loc trei dintre cele mai mari cinci IPO-uri din acest trimestru, cea mai mare fiind listarea a producatorul polonez Hydrapres, ce a atras 4 milioane de euro. Bursele din Londra, Varsovia si Luxembourg au fost singurele piete pe care au avut loc noi listari.

Pe bursele europene au avut loc trei oferte publice initiale din partea unor companii din afara continentului in primele trei luni ale anului, care au atras o suma totala de 1 milion euro. Comparativ cu aceeasi perioada din 2008 au existat 18 de astfel de listari ce au strans 1,5 miliarde euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si