Analisti ca Jefferies Putnam Lovell, care urmaresc sectorul de M&A, afirma ca doar 37 de tranzactii au fost incheiate in primele trei luni ale acestui an, fata de 57 din primul trimestru din 2008.

S-a inregistrat, de altfel, si o reducere a valorii tranzactiilor din asset management de la 552 miliarde dolari in T1 2008 la 362 miliarde dolari in primele trei luni din anul curent. Totusi, cea mai mare parte a valorii M&A-urilor din primele trei luni ale anului trecut au fost acoperite de catre fuziunea unitatilor de asset management ale Societe Generale si Credit Agricole.

“2009 va fi un an cu putine tranzactii de mari proportii, din cauza bancilor ce incearca sa stranga capital pentru a-si rezolva problemele contabile”, declara Aaron Dorr, director la JPL.

Totusi, in urmatorul trimestru perspectivele sunt mai imbucuratoare in contextul in care unitatea de asset management a Barclays, iShares, a fost vanduta catre subsidiara CVC Capital Partners pentru 4,2 miliarde dolari, potrivit Financial Times.

Totodata, un director de asset management de pe piata de M&A a declarat ca exista peste 60 de companii de investitii scoase la vanzare.

“Bancile si asiguratorii cu probleme considera ca afacerilor lor cu fondurile sunt active vandabile, iar cei mai motivati cumparatori sunt managerii de fonduri si firmele de private equity. Desi nu putem decat sa anticipam ce tranzactii mari pot aparea in acest an, volumele de pe piata M&A de asset management de pe glob vor scadea, pe fondul crizei financiare globale”, sustine Dorr.

Piata globala de fuziuni si achizitii a scazut in primul trimestru din 2009 cu o treime, fata de perioada similara a anului trecut, la 444 miliarde de dolari, in contextul in care criza financiara internationala a inghetat un numar considerabil de tranzactii.