Erste Bank (EBS) ofera spre subscriere investitorilor privati certificate de participare la capital de 1,7 miliarde euro, in cadrul programului de capitalizare a bancii, la care a subscris si statul austriac, a anuntat marti grupul financiar.

Oferta vine in contextul in care Erste Group a semnat un acord cu statul austriac in vederea capitalizarii bancii prin emiterea de capital participativ si hibrid de 2,7 miliarde euro. Republica Austria a subscris in 10 martie certificate de participare la capital de 1 miliard de euro, conform NewsIn.

Actionarii privati ai bancii vor putea subscrie un titlu de participare, cu valoarea nominala de 1.000 euro, la fiecare 118 actiuni detinute, oferta fiind programata pentru perioada 15 - 29 aprilie.

Masurile de capitalizare au fost anuntate initial in octombrie anul trecut si au fost aprobate de actionarii Erste la adunarea generala din 2 decembrie.

Potrivit legislatiei bancare din Austria, capitalul participativ intra in aceasi categorie cu cel detinut de actionari. Detinerile actionarilor actuali nu vor fi diluate intrucat emiterea de certificate de participatie este conforma cu drepturile de subscriere.

Capitalul participativ nu este convertibil in actiuni ordinare. In cazul in care capitalul nu va fi rascumparat, dobanda va creste cu 0,5 puncte procentuale in al saselea si al saptelea an, cu 0,75 puncte procentuale in al optulea an si cu un punct procentual pentru fiecare an dupa aceea. Cu toate acestea, dobanda nu poate fi mai mare decat rata dobanzii Euribor la 12 luni plus 10% p.a.

Erste Group a raportat pentru anul trecut un profit net dupa plata intereselor minoritare de 859,6 milioane euro, in scadere cu 27% fata de 2007, intrucat castigurile din vanzarea operatiunilor de asigurari au fost directionate catre amortizarea activelor si a fondului comercial la subsidiare.

Actiunile Erste Group (EBS) se tranzactioneaza pe trei burse (Viena, Praga si Bucuresti), iar potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de luni la Bursa de Valori Bucuresti, de 61,50 lei/actiune, capitalizarea grupului se ridica la 19,49 miliarde lei (4,73 miliarde euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Finantele anunta finalizarea planului de finantare externa pentru 2019