Cele mai lichide derivate jucate pe Bursa din Sibiu (Sibex) au incheiat sedinta de joi la limita maxima de variatie, ca urmare a entuziasmului provocat de afirmatiile oficialilor Bursei de la Bucuresti cu privire la ridicarea pragului de detinere la SIF-uri.
In sedinta precedenta au fost perfectate aproape 13.000 de contracte la termen, in valoare totala de 11 milioane lei.

"Cel mai probabil, declaratiile oficialilor BVB legate de ridicarea pragului la SIF-uri (societatile de investitii financiare) au alimentat crestrea atat de puternica in acest sector", a declarat Mihai Muresian, trader la Intercapital Invest, citat de NewsIn.

Presedintele Bursei, Stere Farmache, a declarat ca a discutat cu reprezentantii Ministerului de Finante despre mai multe masuri pentru sprijinirea pietei de capital, printre care se numara si ridicarea pragului de detinere la SIF-uri, accelerarea procesului de listare a Fondului Proprietatea, reglementarea pietei Rasdaq si aducerea mai multor companii controlate de stat pe Bursa.

Recent, seful BVB declarase intr-un interviu ca majorarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) de la 1% la 5% ar duce la cresterea volumelor tranzactionate in piata, masura fiind sprijinita de Bursa de Valori Bucuresti (BVB.

Ca urmare actiunile SIF de la Bursa de Valori Bucuresti s-au apreciat cu 15%, cotatiile celor mai lichide derivatele de la Sibex consemnand un salt similar, fiind oprite doar de limita maxima de variatie.

Derivatele pe actiuni SIF Oltenia (DESIF5) au fost cele mai cautate produse, cu 10.544 de contracte incheiate, inclusiv optiunile, in timp ce derivatele pe titluri SIF Moldova (DESIF2) au atras aproape 2.000 de contracte.

Derivatele pe actiuni SIF Oltenia (DESIF5), cu scadenta in iunie, s-au apreciat cu 0,10 lei, limita maxima de variatie, pana la 0,8165 lei/titlu, in timp ce pentru septembrie DESIF5 s-au scumpit tot cu variatia maxima, pana la 0,8696 lei/actiune.

Pentru decembrie, derivativele DESIF5 au fost cotate la 0,8621 lei, cu 0,10 lei mai mult decat in sedinta precedenta, iar derivativele cu scadenta in martie 2010 au castigat tot 0,10 lei, ajungand la 0,885 lei.

Derivatele pe actiuni SIF Moldova (DESIF2) au fost cotate pentru scadenta din iunie la 0,661 lei, in urcare cu 0,085 lei, iar cele cu scadenta in septembrie s-au scumpit tot cu maximul permis pe Sibex pentru acest produs, pana la 0,685 lei/actiune. Pentru scadenta decembrie 2009, derivativele DESIF2 au castigat 0,085 lei, ajungand la cotatia de 0,6966 lei/actiune.

Pe segmentul valutar, perechea EUR/RON a atras 189 de contracte.

Astfel, moneda unica a fost cotata pentru scadenta din iunie la 4,289 lei, in urcare cu 0,0089 lei fata de sedinta precedenta, iar pentru contractele cu scadenta in septembrie euro a fost cotat la 4,3999 lei, in scadere cu 0,0151 lei. In decembrie, investitorii se asteapta ca euro sa valoreze 4,49 lei, mai ieftin cu 0,025 lei fata de ultima estimare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri