Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) a inregistrat resurse de 10,42 milioane lei (2,82 milioane euro) la finalul anului trecut, in conditiile in care nu a existat niciun caz de compensare de la infiintare, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Resursele fondului sunt mai mari decat valoarea investitiei medii de compensat (indicatorul de risc al fondului), care a crescut in 2008 cu 84%, pana la 10,22 milioane lei.

De la infiintare din 2005, societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) au contribuit cu 8,86 milioane lei, ce reprezinta 85% din resurse, institutiile de credit au adus 1,23 milioane lei, iar societatile de administrare a investitiilor (SAI) au cotizat cu circa 322.500 lei.

Anul trecut a fost anul in care efortul financiar al membrilor Fondului pentru constituirea resurselor financiare a fost cel mai mare de la infiintarea acestuia, contributiile anuale colectate in anul 2008 reprezentand 58,5% din totalul cotizarilor, se mai indica in comunicat.

FCI a obtinut in 2008 un profit net de 308.175 lei (83.681 euro), de aproape 5 ori mai mare fata de castigurile din 2007, de 65.055 lei.

Din cauza crizei financiare, Fondul estimeaza ca investitia medie de compensat va fi de 8,04 milioane lei in 2009, cu peste 2 milioane lei mai mica decat resursele de la sfarsitul anului trecut, ceea ce determina scaderea valorii contributiilor anuale ale membrilor.

Fondul de Compensare a Investitorilor a stabilit, la inceputul acestei luni, o cota de contributie anuale a membrii la 0,52% din venituri pentru acest an, de la 1,8% in 2008, insa valoarea nu poate fi mai mica de 1.000 euro.

Scopul Fondul este de a compensa investitorii in situatia incapacitatii societatilor de servicii de investitii financiare de a returna fonduri banesti si/sau instrumentele financiare datorate sau care apartin investitorilor, care au fost detinute in numele acestora, cu ocazia prestarii de servicii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investitii.

Fondul compenseaza in mod egal si nediscriminatoriu investitorii in limita unui plafon maxim reprezentand echivalentul in lei a 20.000 EUR/investitor .


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Exceptii majore, eliminate la impozitarea microintreprinderilor