Ciorcila, Banca Transilvania: Estimam o scadere drastica a profitului in acest an

Actionarii Bancii Transilvania (TLV) au aprobat ridicarea pragului de detinere din capital de la 5%, la 10%, dupa ce la mijlocul acestei luni un grup de actionari a solicitat eliminarea acestui prag prin modificarea actului constitutiv, a declarat Horia Ciorcila, presedintele bancii. Bancherul vede o erodare puternica a profitului in 2009.
Potrivit prevederilor constitutive ale Bancii Transilvania, pana acum, nici un actionar nu putea sa detina mai mult de 5% din capitalul social decat cu aprobarea AGA, informeaza NewsIn.

Totodata, in cadrul adunarii generale desfasurate miercuri, actionarii au acceptat si distribuirea unui dividend brut de 0,047 lei/actiune, pentru prima data de la listare, banca urmand sa aloce in acest sens 50 milioane lei din profitul obtinut in 2008.

Banca Transilvania a obtinut anul trecut un profit net de 398,23 milioane lei (108,21 milioane euro), in crestere cu 17% fata de anul precedent, din care 175,73 milioane lei profit operational si 222,50 milioane lei din vanzarea companiei Asiban.

Banca Transilvania tinteste un profit brut de 20 milioane euro in 2009

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli, banca ar putea obtine in acest an un profit brut de 20 milioane euro, in standardele romanesti de contabilitate, in scadere de peste sase ori fata de rezultatul brut din 2008, de 128,04 milioane euro,

"Estimam o scadere drastica a profitului in acest an, pe fondul problemelor din economia reala, care vor urma in perioada urmatoare", a spus Horia Ciorcila.

De asemenea, Banca Transilvania estimeaza active de 20 miliarde lei (circa 4,65 miliarde euro), la sfarsitul lui 2009, in crestere cu 18% fata de anul trecut, cand activele s-au cifrat la 17 miliarde lei.

Banca estimeaza totodata un avans al creditarii cu 15-16%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri