La mai putin de o saptamana dupa alegerea in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1), Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, a trimis, ieri dupa-amiaza, demisia catre SIF1 si CNVM, explicand ca nu vrea sa faca parte dintr-o "structura in care s-au facut abuzuri".
"Motivele demisiei mele sunt legate de faptul ca votul a fost puternic viciat, administratia s-a expus unui puternic conflict de interese cu actionarii, lucru ce nu este normal in 2009. In plus, am luat in calcul si urmarile acesui scandal, care pot fi chiar actiuni in justitie si la care nu vreau sa iau parte", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, pentru Wall-Street.

El crede ca situatia va fi reglementata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care este “obligata sa intervina” si sa se comporte ca un arbitru al pietei.

“Ar fi normal, si au fost deja solicitari in acest sens, sa se convoace o alta Adunare a Actionarilor, care sa respecte principiile normale, fara abuzuri. Daca as fi convins ca nu o sa se mai faca abuzuri si nu o sa se ia masuri aberante, as candida din nou pentru Consiliul de Administratie”, a explicat presedintele Bancii Transilvania.

El a accentuat ideea ca nu este normal ca in anul 2009 deciziile si voturile sa porneasca de la anumite persoane care “fac jocurile”.

Ciorcila sustine ca singura sa problema este legata de principiile din SIF 1 si nu de persoanele care au fost alese si realese in Consiliul de Administratie, dupa AGA de sambata.

“Cu votul a doi actionari care au fost acuzati abuziv ca ar actiona concertat cu Banca Transilvania, Consiliul de Administratie nu ar fi aratat asa, ci ar fi fost complet altul. In aceste conditii de abuzuri, nu cred ca actualul consiuliu este valid. Probabil ca s-a actionat pe ideea ‹‹Cati trebuie sa mai excludem ca sa iasa cine vrem noi››”, ne-a mai spus Ciorcila.


Presedintele BT, cel mai mare actionar SIF1, era unul dintre cei sapte membri alesi in CA pentru urmatorii patru ani, ceilalti fiind Ioan Cuzman, presedintele SIF 1 si alti cinci membri din echipa acestuia de conducere la SIF1.

Sambata, la Arad, s-a desfaturat AGA pentru a desemna cine va ocupa cele sapte pozitii in CA in urmatorii patru ani. Rezultatul alegerilor a fost puternic contestat de mai multi candidati implicati in alegeri, precum si de unii actionari.

Ecoul scandalului de la SIF1 ajunge in Senat

Scandalul a avut implicatii si de natura politica, problema ridicarii pragului la SIF-uri ajungand pe masa Comisiei pentru piete de capital din Parlamentul Romaniei.

Presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, trebuie sa inteleaga ca societatea nu este mosia sa persoanala sau vreo mostenire de familie, care sa-I confere dreptul de administrare pe viata, sustine Ovidiu Marian, senator PD-L si membru in subcomisia creata pentru piata de capital, intr-un comunicat

“Am constatat, cu maxima ingrijorare, o serie intreaga de incalcari ale legislatiei, aceste grave abuzuri avand loc in cadrul sedintei de alegeri, de sambata, de la SIF Banat –Crisana. M-am adresat, ca atare, de la tribuna Parlamentului, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, solicitand clarificari ale situatiei create si a abuzurile savarsite la SIF1”, a mai precizat senatorul PD-L.

Ovidiu Marian a explicat ca interventiile sale legate AGA de la SIF1 nu sunt menite sa ii aduca presedintia societatii, ci reprezinta si apara intereselor miilor de investitori, care au fost grav prejudiciati.

Senatorul mai precizeaza ca, in cadrul Comisiei de buget-finante, la initiativa sa, s-a infiintat o subcomisie care se va ocupa in mod special de piata de capital, scopul fiind de a modifica legislatia in vigoare, pentru a corespunde realitatilor.

"Unii actionari au cerut inclusiv refacere AGA in termen de doua luni, iar majoritatea din sala a subscris pentru acest lucru. Aceasta solicitare a fost consemnata in procesul verbal", a explicat Andrei Diaconescu, partener in cadrul fondului de investitii Capital Partners.

Mai multi actionari ai SIF Banat-Crisana, care au candidat pentru un loc in conducere, au cerut CNVM sa investigheze modul in care s-au desfasurat alegerile in adunarea generala din 25 aprilie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri