Aubrey McClendon, seful producatorului de gaze naturale Chesapeake Energy, a incasat 112,5 milioane de dolari (84,5 mil. euro) in 2008, fiind cel mai bine platit director executiv (CEO) din randul companiilor incluse in indicele american Standard & Poor's 500, arata o analiza realizata de Associated Press (AP), preluata de presa internationala.
Pachetele salariale ale celor mai bine platiti zece directori executivi inclusi in analiza AP au totalizat 538 de milioane de dolari (404 mil. euro), in scadere cu 50 de milioane de dolari ( 37,5 mil. euro) fata de 2007.

Patru dintre directorii executivi cu cele mai mari salarii din 2008 provin din randul companiilor din sectorul financiar - Goldman Sachs (Lloyd Blankfein), American Express (Kenneth Chenault), Citigroup (Vikram Pandit) si JPMorgan Chase (Jamie Dimon). Cei patru au incasat anul trecut pachete salariale de aproape 160 de milioane de dolari ( 120 mil. euro), chiar daca toate companiile au primit bani de la guvernul american prin intermediul programului de eliminare ale activelor toxice (TARP).

Jumatate dintre directorii executivi din totalul de peste 300 de companii analizate de AP au castigat, in medie, mai mult de 7,6 milioane de dolari (5,7 mil. euro) anul trecut, cu 0,6 milioane de dolari mai putin decat in 2007 ( 0,5 mil. euro). De asemenea, directorii executivi analizati au primit optiuni de actiuni in valoare totala de 1,2 miliarde de dolari (900 mil. euro) in 2008. Optiunile nu prea mai valoreaza mare lucru in prezent tinant cont de faptul ca actiunile au scazut foarte mult.

In ciuda scaderii mediei pachetelor salariale comparativ cu 2008, compensatiile pe care le-au primit doi directori executivi, Aubrey McClendon si Sanjay Jha (Motorola), au depasit pragul de 100 de milioane de dolari (75 mil. euro). Cei doi sunt primii directori executivi care au reusit sa realizeze castiguri de peste 100 de milioane de dolari pentru prima ora in ultimii trei ani, atunci cand AP a inceput sa analizeze pachetele salariale de CEO din S&P 500.

Analiza arata si ca ponderea salariului fix si a bonusurilor in pachetul salarial s-a diminuat anul trecut la 31%, fata de 35% in 2007. Astfel, directorii executivi au primit salarii si bonusuri in valoare medie de 2,4 milioane de dolari (1,8 mil. euro) anul trecut, fata de 2,9 milioane de dolari (2,2 mil. euro) in 2007. In schimb, ponderea salariul fix in pachetul salarial a crescut de la 12% in 2007, la 14% in 2008.

Rick Wagoner, care a fost determinat sa demisioneze recent din fruntea gigantului auto american General Motors, la cererea Casei Albe, a inregistrat cea mai mare cresterea salariala in 2008, de 35%. Pe de alta parte, John Mackey, de la Whole Sale a avut cel mai mult de pierdut la salariu, respectiv 93.500 de dolari (70.000 de euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri