Specialistii explica ca in ciuda faptului ca Transelectrica ar putea obtine in acest an un profit mai redus decat cel din 2008, pretul actiunilor include acesta scadere.

“Perspectiva noastra este ca profitabilitatea operationala va limita necesitatea de intrari de capital, iar compania va ramane financiar sanatoasa, cu un nivel al ratei de profitabilitate destul de redus, in ciuda unui plan de cheltuieli ridicat, in valoare de 1,2 miliarde euro pentru perioada 2009-2017”, explica analistii Erste.

Spre deosebire de companiile de utilitati, care se tranzactioneaza la parametrii corecti – sectorul fiind considerat o investitie singura – sentimentul pietei in privinta companiei s-a deteriorat semnificativ dupa ce rezultatele operationale din 2007 au fost afectate de catre o decizie autoritatii de reglementare in domeniu, iar profitul din anul precedent a fost adjustat, fara sa includa anumite pierderi si deprecierile monedei nationale fata de euro.

Analistii estimeaza ca profitul EBITDA al Transelectrica se va reduce cu 10% fata de nivelul celui din 2008, deoarece tariful energiei electrice nu va creste in cea de-a doua parte a anului.

“Consideram ca actiunile Transelectrica vor fi atractive in 2010, in conditiile in care rezultatul financiar inainte de taxe se poate majora cu peste 30% pe fondul majorarii tarifului energiei electrice, cu o valoare estimata de 9,3%”, apreciaza analistii.

Transelectrica si-a revizuit in crestere cu 6,6% profitul net obtinut anul trecut, la 41,9 milioane lei, pe fondul cresterii afacerilor cu 26,3%, la 2,92 miliarde lei (796,2 milioane euro).