CNVM a amendat in prima jumatate a lunii martie Interagro, actionarul principal al Zimtub, cu 7.800 lei, reprezentand 0,5% din capitalul companiei, pentru ca desi ajunsese la o participatie de 37,13%, nu a initiat o oferta publica de preluare.

Insa Interagro sustine ca a facut toate demersurile pentru efectuarea ofertei, prin intermediul casei de brokeraj KBC Securities, insa nu a putut obtine o scrisoare de garantie de la nici o banca, din cauza crizei economice.

"Interagro SRL considera ca a fost sanctionata cu amenda in mod nejustificat pentru neindeplinirea obligatiei prevazute de legea pietei de capital, avand in vedere faptul ca societatea a fost impiedicata in indeplinirea acesteia de imprejurari mai presus de vointa ei", spune actionarul Zimtub.

In schimb, CNVM spune ca a cerut de mai multe ori firmei Interagro sa depuna documentatia pentru initierea ofertei de preluare obligatorie, insa aceasta nu a mai facut nici un demers in acest sens, dupa ce trimis o adresa autoritatii, in care explica faptul ca nu poate obtine o scrisoare de garantie bancara.

"Ulterior acestei adrese, petenta nu a intreprins alte demersuri, astfel incat CNVM, prin Ordonanta nr.675/18.11.2008, a sanctionat petenta cu avertisment si a dispus ca aceasta sa depuna in termen de 15 zile lucratoare, de la primirea actului sanctionator, documentatia aferenta ofertei publice de preluare obligatorie a Zimtub Zimnicea, in caz contrar urmand a fi sanctionata cu amenda intre 0,5-5% din capitalul social varsat", sustine CNVM in buletinul saptamanal de activitate.

"Precizam ca Interagro SRL a depasit pragul de detinere de 33% din capitalul social al Zimtub Zimnicea in mod intentionat, urmare unei tranzactii de vanzare-cumparare realizata pe piata de capital in data de 27 iunie 2008", a adaugat arbitrul pietei de capital.

Astfel, Interagro va trebui sa plateasca amenda data de CNVM in urmatoarele 30 de zile si sa depuna documentatia aferenta ofertei publice de preluare in termen de 15 zile de la data respingerii contestatiei.

Potrivit legii, actionarii care detin mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societati, ca urmare a achizitiilor sale, sau ale altor persoane cu care actioneaza concertat, trebuie sa faca oferta publica de preluare in termen de doua luni de la momentul atingerii acelui prag de participatie.