Bursa de Valori Bucuresti si-a continuat scaderile pentru a treia zi consecutiva in contextul vestilor negative venite de pe piata de retail americana si a perioadei post-dividend, insa actiunile isi pastreaza atractivitatea fiind o perioada buna pentru acumularea de actiuni, sustin specialistii chestionati de Wall Street.
Lichiditatea totala a ajuns la 38,97 milioane lei (9,37 milioane euro), fiind ridicata de tranzactiile cu obligatiuni emise de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si a unui pachet cu titluri de stat, care au adus 8,64 milioane lei la rulajul pietei.

“Cresterea lichiditatii pietei ne-a aratat ca mai multi investitori au inceput sa se indrepte catre bursa dupa scaderile puternice din anul 2008. Atingerea si confirmarea minimelor din luna martie a dus la cresterea clientilor de retail care au inceput achizitionarea titlurilor in speranta obtinerii unor castiguri importante”, a declarat, pentru Wall Street, Mihai Muresian, trader Intercapital Invest.

Actiunile BRD SocGen, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia si Erste Bank au inregistrat pierderi importante pe fondul trecerii datei ex-dividend.

“Un factor care a condus la aparitia corectiilor, in opinia mea, este faptul ca multe societatii din componenta indicilor bursieri se afla in perioada post dividend si astfel este normal o corectie cel putin cu valoarea dividendelor acordate in aceste conditii de piata”, afirma Rares Sofariu, broker la KD Capital Management.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 3,30%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 3,27%.

Indicele BET-FI, ce indica evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a depreciat 6,39%, pana la 16.499,61 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 4,28, iar indicele BET-NG, ce urmareste zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,18%.

Intrarea principalelor piete europene pe o panta descendenta, dupa maximul atins in prima parte a zilei, cumulata cu cresterea tot mai puternica a presiunii vanzatorilor a facut ca si piata de la Bucuresti sa inceapa sa se corecteze, explica Muresian.

Anuntul privind scaderea vanzarilor de retail in luna martie cu 0,4% in Statele Unite ale Americii, valoare peste asteptarile analisitilor, a avut ca efect accentuarea corectiilor facand ca principalii indici bursieri de la Bucuresti sa scada puternic.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, scadea cu 1,42%, pana la 4.362,54 puncte, la ora inchiderii bursei bucurestene, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 2,13%, pana la 4.750,84 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 1,90%, pana la 3.169,83 puncte.

Sectorul financiar, cel mai afectat de scaderi

Titlurile BRD SocGen (BRD) au pierdut 10,98%, pana la 7,30 lei, in urma unor schimburi de 11,59 milioane lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) s-au depreciat cel mai mult din categoria lor, cu 14,87%, pana la limita de variatie maxim admisa, ajungand la cotatia de 74,40 lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,92%, la 1,02 lei, in urma unor schimburi de 2,55 milioane lei.

“Este posibil ca pe termen scurt in piata sa continue aceasta zona de corectii, in principal, din cauza diminuarii entuziasmului investitorilor alimentat si de evolutia descendenta a principalelor piete internationale. Daca acesta situatie va continua, iar principalii indicatori macroecomici nu vor arata o imbunatatire a climatului economic, cred ca putem asista la corectii care se vor prelungi si pe termen mediu”, sustine reprezentantul Intercapital Invest.

Sofariu considera ca avand in vedere si perioada de vacante care se aproprie piata va fi volatila si va evolua pe o lichiditate mai mica, dar rastimpul va fi favorabil pentru acumularea de actiuni.

La nivelul sectorului SIF, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au coborat cu 4,55%, pana la 0,84 lei, pe suportul unei lichiditati de 3,53 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF Moldova (SIF2) au insumat 3,29 milioane lei, iar cotatia acestora s-a redus cu 8,86%, la 0,72 lei.

Pretul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a scazut cu 8,13%, la 0,418 lei, pe fondul unor schimburi de 1,47 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut 2,84%, la 0,855 lei, dupa tranzactii de 1,05 milioane lei.

De asemenea, actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cu 7,94%, ajungand la 0,58 lei, pe fondul unei lichiditati de 1,04 milioane lei.

In schimb, titlurile din sectorul energetic a rezistat cel mai bine scaderilor din piata, iar actiunile Transgaz Medias (TGN) au incheiat sedinta cu un usor avans, de 0,06%, ceea ce le-a ridicat cotatia la 156,10 lei/actiune. Schimburile cu actiuni Transgaz au totalizat 1,39 milioane lei, fiind cele mai lichide din sector.

Actiunile Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,97%, la 0,204 lei, in timp ce titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut 1,57%, ajungand la 12,50 lei, in urma unor schimburi de 525.900 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri