Avansul recent al burselor internationale de actiuni si de marfuri a fost atat de puternic incat a reusit sa ignore o serie de premise fundamentale extrem de negative.
Avansul recent al burselor internationale de actiuni si de marfuri a fost atat de puternic incat a reusit sa ignore o serie de premise fundamentale extrem de negative.

Pe 30 aprilie, gigantul auto american Chrysler LLC a anuntat declansarea procedurilor de faliment – probabilitatea ca la randul sau General Motors Corp. sa ia o decizie similara crescand exponential. Dupa o amanare de trei zile, autoritatile financiare americane au publicat pe 7 mai rezultatele auditarii unui numar de 19 mari banci locale – apreciind ca in cazul in care starea economiei continua sa se deterioreze, pierderile totale aferente urmatorilor 2 ani s-ar putea ridica la aproape $600 miliarde.

Rezerva Federala a recomandat totodata unui numar de 10 banci sa atraga capital suplimentar estimat la aproape $75 miliarde (din care $40 miliarde, adica mai mult de jumatate, in cazurile Citigroup Inc. si Bank of America Corp.).

Pe 8 mai, cele mai recente date guvernamentale privind dinamica pietei americane a muncii au indicat ca in luna aprilie sectorul „nonfarm” a pierdut peste o jumatate de milion de locuri de munca, in timp ce rata somajului a urcat la 8,9%, cel mai mare nivel al ultimilor 26 de ani.
Au aparut si premise globale din afara sferei pietelor financiare care in ultimele saptamani ar fi putut deturna dinamica pozitiva a pietelor internationale – printre acestea numarandu-se extinderea gripei porcine sau acutizarea conflictului dintre talibani si guvernul pakistanez.

Pe de alta parte, pe parcursul ultimelor doua luni o serie de indicatori fundamentali au sugerat ca cele mai importante economii globale – inclusiv cea americana – se afla deja intr-un proces de stabilizare.

Pe Wall Street, sezonul de raportari financiare care a debutat pe 7 aprilie a ajuns la final. Desi asteptarile generale erau apocaliptice in debutul noului an, peste 60% dintre companiile listate pe bursa americana de actiuni au anuntat rezultate financiare aferente primului trimestru care au surprins pozitiv estimarile initiale.




Pe 2 aprilie, Financial Accounting Standards Board (organizatie privata care stabileste standarde de contabilitate si de raportare financiara) a decis sa permita auditorilor o flexibilitate mai mare in aprecierea valorii unor active ilichide din bilanturile institutiilor financiare care isi desfasoara activitatea in Statele Unite.

Perceptia asupra sectorului bancar american s-a imbunatatit semnificativ in perioada care a trecut de la inceputul lunii martie. Iar fata de maximele istorice inregistrate in toamna anului trecut, volatilitatea celor mai importante piete financiare internationale – inclusiv cea a bursei americane de actiuni – a scazut considerabil.

Documentand ipoteza unei stabilizari globale, scriam la mijlocul lunii martie ca – fara pretentia de a apartine vreunei categorii analitice – cea mai simpla explicatie pe care o gaseam in legatura cu avansul burselor internationale de actiuni era ca publicul a asteptat apocalipsa, dar apocalipsa intarzia. Prabusirea burselor din toamna anului trecut, prelungita in debutul noului an, integrase deja viziuni abisale asupra sistemului financiar si economic global.

In perioada care a trecut de la mijlocul lunii martie, cei mai importanti indici bursieri americani Dow Jones Industrial Average si S&P 500 au castigat peste 15% si respectiv 20%. Pretul futures al petrolului cu scadenta cea mai apropiata cotat la NYMEX a crescut cu aproape 25%.

Riscul integrarii premiselor fundamentale in cotatii planeaza insa acum asupra cumparatorilor.

Desi percep ca intr-un orizont de timp mai larg stabilizarea burselor internationale de actiuni si de marfuri va continua, pe termen scurt probabilitatea unei corectii negative este apreciabila.


NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri