"Incercam sa introducem CFD-uri odata cu lansarea noii platforme de tranzactionare, care ar putea avea loc in 19 iunie, dupa ce am primit marti avizul CNVM. In prima faza, vor fi cele pe indicele Dow Jones, iar ulterior vor incerca lansarea celor pe DAX (indicele pietei din Frankfurt - n.r.) si a CFD-urilor pe actiuni de la BVB, in special pe cele mai tranzactionate, adica societatile de investitii financiare (SIF)", a mai spus Darius Cipariu.

Contractele pentru diferenta pe cel mai cunoscut indice al pietei din Statele Unite - Dow Jones - vor avea de la inceput un formator de piata (market-maker), dupa ce casa de brokeraj WBS Romania s-a aratat interesata sa active pe acest produs.

Viitoarea platforma de tranzactionare, denumita GlobalVision, este implementata de compania britanica Trayport Ltd, cu care Bursa din Sibiu a semnat un acord initial pentru cinci ani, platforma fiind folosita de nume mari din sistemul financiar precum One Chicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan sau Deutsche Bank.

Platforma GlobalVision va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau energie, dar si cu certificate de emisie de CO2.
"Am terminat testele interne cu noua platforma si urmeaza sa fie testata si de intermediari", a adaugat Cipariu.

La inceputul anului, Bursa din Sibiu a anuntat ca a trimis spre aprobarea CNVM proiectul privind lansarea contractelor de tip CFD pe piata Sibex, in conditiile in care actionarii Sibex au aprobat la finalul anului trecut lansarea contractelor financiare pentru diferenta cu activul suport pe indicele pietei din Frankfurt (DAX) si pe cel al indicelui american Dow Jones, dar si pe cel al pretului petrolului.

CFD sunt contracte derivate, care se tranzactioneaza in marja si reflecta evolutia in piata a unui activ suport. Spre deosebire de contractele futures si optiuni, contractele financiare pentru diferenta nu au scadenta, adica nu expira la o data fixa.