In timp ce schimbarile legate de comisioane difera de la o casa de brokeraj la alta, unora dintre investitori li se spune ca nu vor plati nicio taxa pentru doi ani daca raman clienti, potrivit unor surse familiare situatiei.

Reducerile comisioanelor sunt, insa, o mica consolatie pentru investitorii care au pierdut milioane de dolari pe bursa din cauza crizei financiare. “Aceste reduceri dureaza, in general, de la sase luni pana la un an, iar sefii de agentii sunt cei care decid valoarea maxima a micsorarii taxelor”, potrivit lui Darin Manis, CEO al RJ & Makay, firma de recrutare din Colorado.

“Tranzactionarea s-a transformat intr-un joc al cotei de piata”, afirma Bing Waldert, director al firmei de cercetare financiara Cerulli Associates.

Comisioanele percepute de catre Morgan Stanley au fost suspendate pentru sute de clienti, suma ajungand pana la 15.000 dolari de fiecare investitor.

Smith Barney a eliminat sau redus comisioanele pentru investitorii individuali pana la un an, daca brokerii unor clienti au parasit firma, spun surse familiare.

Morgan Stanley a inceput miscarea de la inceputul anului

Morgan Stanley, ce detine peste 3 milioane de clienti, a fost una dintre cele mai agresive case de brokeraj in privinta eliminarii taxelor pentru o mica parte a investitorilor a caror brokeri au parasit firma.

La inceputul anului, unitatea din Philadelphia ai Morgan Stanley s-au oferit sa elimine taxele de tranzactionare pentru zeci de clienti ai caror brokeri au plecat la UBS, sustin surse apropiate.

Banca de investitii elvetiana a angajat brokeri de la alte firme de brokeraj, majoritatea venind cu circa 80% dintre clienti detinuti.

De asemenea, comisioanele au fost reduse si pentru unii investitori din Dallas.

UBS atrage o data cu brokerii si miliarde de dolari


Aceste miscari agresive afecteaza rivali cau UBS AG, care platesc milioane de dolari pentru a-si pastra brokerii specialisti, iar egalarea politicii de reducere a comisioanelor ar distruge stabilitatea financiara a firmei.

“In ansamblu, statisticile legate de intrarile de capital in primul trimestru in afacerile americane de management a averilor sugereaza ca investitorii aleg in continuare serviciile brokerilor care se muta la UBS, in ciuda ofertelor pe care le primesc de la firmele de brokeraj”, a declarat un purtator de cuvant al bancii elvetiene.

Pana in acest moment, UBS nu a raspuns tendintei de a reducere comisioanele de brokeraj, au afirmat surse din banca.

Unii observatori ai industriei de brokeraj sunt sceptici in privinta folosirii strategiei de reducere sau eliminare a comisioanelor pentru retinerea clientilor in firma.

“Aceasta strategie pare a fi un truc. Clientii sunt mai sensibili la atentia pe care o primesc si a profiturilor pe care le obtin, decat la politica de comisionare. Cel mai probabil, investiorii obsedati de comisioane reduse folosesc oricum firme de brokeraj cu astfel de taxe”, spune recrutorul David McCormack.

Eliminarea taxelor nu garanteaza faptul ca clientii vor obtine tranzactii globale mai bune, a declarat avocatul Jeffrey Liddle din cadrul companiei new-yorkeze Liddle & Robinson LLP.

Alianta Morgan Stanley-Smith Barney va da nastere celui mai mare broker american

Cel mai mare motiv pentru care Morgan Stanley incearca sa-si pastreze clientii este pentru ca investitia de 2,7 miliarde dolari in acordul joint venture cu Smith Barney, care va crea cea mai mare firma de brokeraj de pe Wall Street, sa nu fie inutila.

Morgan Stanley si Citigroup se pregatesc sa plateasca angajatilor 3 miliarde de dolari pentru a ramane in cadrul noii firme ce urmeaza a fi creata.
Analistul Howard Chen din cadrul Credit Suisse estimeaza ca afacerea de management a averilor a Morgan Stanley va contribui cu 46% la veniturile companiei, fata de 28%, inainte de tranzactia cu Smith Barney.