Transferul celor 271 de societati de pe Rasdaq pe piata reglementata in mod administrativ, conform proiectului Bursei de Valori Bucuresti (BVB), ar fi adus Comisia in proces cu foarte multi emitenti, a declarat presedintele CNVM, Gabriela Anghelache.
Bursa a solicitat, la inceputul lunii martie, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa califice drept emitenti admisi la tranzactionare pe piata reglementata 271 de societati listate pe piata Rasdaq, pentru o perioada de 9 luni.

"Bursa ar fi vrut ca noi sa dam acel act administrativ care sa ii duca pe toti cei 271 de emitenti pe piata reglementata, dar daca am fi facut acest lucru ne-am fi aflat cu foarte multi dintre emitentii vizati intr-un conflict ajuns pe salile tribunalelor", explica Anghelache, citat de NewsIn.

Astfel, printr-un act individual al CNVM-ului, cele 271 de societati care indeplineau conditiile de piata reglementata, in momentul in care BVB a facut analiza, ar fi fost transferate de pe Rasdaq.

"Unele dintre societati probabil ca acum nu mai indeplinesc criteriile aferente pietei reglementate, deoarece capitalizarea a scazut foarte mult, conditia de baza fiind ca valoarea de piata anticipata sa fie de 1 milion de euro", a adaugat seful CNVM.

BVB a avut in vedere ca emitentii sa aiba o capitalizare medie anuala de peste 1 milion de euro, sa functioneze de peste 3 ani, sa aiba un free-float (actiuni liber tranzactionate pe piata - n.r.) de peste 25% si sa inregistreze un numar de peste 52 de tranzactii in ultimele 12 luni, dar a luat in considerare si emitentii cu notorietate sau valori de tranzactionare relevante.

Presedintele CNVM a recunoscut ca reasezarea pietei Rasdaq nu este, deocamdata, un proiect comun, dar probabil ca discutiile cu Bursa vor fi reluate.

"Noi am spus ca este normal ca emitentul sa se pronunte in privinta transferului pe piata reglementata, atat printr-o hotarare a adunarii generale sau printr-o decizie a consiliului de administratie, acolo unde e exista posibilitatea transferarii acestei prerogative", a mai spus Gabriela Anghelache.

Ca urmare, CNVM a construit un proiect de act normativ pentru reorganizarea pietei Rasdaq, pe care l-a transmis Ministerului de Finante. Proiectul creionat de CNVM trebuia sa aiba in vedere si o eventuala abrogare a unor dispozitii dintr-o ordonanta din 1997, prin care se dorea incheierea procesului de privatizare, deoarece "acolo sunt niste prevederi care se mentin si acum si, daca ele raman in vigoare, pactic ce doreste Bursa nu se poate realiza".

"Pozitia noastra a transpus foarte clar din directivele UE, in sensul ca accesul pe piata reglementata se face la solicitarea emitentului", a concluzionat Anghelache.

Finantele au retransmis, insa, proiectul la CNVM, dar acesta ar putea fi reluat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
2013 ASF, numiri politice, revocari si falimente in 5 ani de existenta