Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat, joi, obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 5 ani, in valoare de 570,91 milioane lei (135,5 milioane euro), la un randament mediu anual de 11,12%, in scadere fata de cel acceptat la licitatia anterioara.
Finantele au atras cu 24% mai putin decat valoarea de 750 milioane lei anuntata initial, iar randamentul maxim acceptat a fost de 11,25% pe an, scrie NewsIn.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,2 miliarde lei (288 milioane euro).

La sedinta similara din 7 mai, MFP a plasat obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 5 ani, de 268,65 milioane lei (65 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu anual de 11,39%.

Finantele si-au propus sa atraga in luna iunie 7,5 miliarde lei, dupa ce, in primele cinci luni din acest an, au atras 32,8 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice. Dupa primele doua licitatii din iunie, MFP a strans 2,9 miliarde lei.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Finantele au imprumutat peste 1 mld de lei de la banci satapamana asta