Bursa din America priveste cu ingrijorare o posibila majorare a dobanzilor

Majorarea dobanzilor si a randamentelor obligatiunilor reprezinta o noua sursa de ingrijorare pentru Wall Street, intr-o perioada in care investitorii mizeaza pe o corectie a pietei bursiere, dupa cresterea recenta de aproape 40%, ce inca nu se materializeaza.
Daca exista un singur factor ce poate duce la o corectie drastica, acesta este cresterea randamentelor obligatiunilor, care complica eforturile Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, de resuscitare a economiei.

Sperantele legate de temperarea recesiunii au alimentat o crestere a pietei bursiere dupa minimul ultimilor 12 ani atins in luna martie, insa tendinta crescatoare s-a temperat intre timp, cauzand stagnarea indicelui S&P 500 dupa o perioada intre martie si mai in care a crescut cu aproape 40%.

Analistii sunt de parere ca actiunile ar putea fi afectate din nou de volatilitate in zilele ce urmeaza, investitorii analizand mai atent valoarea activelor financiare americane si propriul apetit catre risc.

"In general, piata de capital si oricine are legaturi cu economia vrea sa vada ratele dobanzii la un nivel redus, pentru a stimula cresterea economica", a declarat Owen Fitzpatrick, sef al diviziei americane de administrare de active al grupului Deutsche Bank, din New York.

Cresterea randamentelor obligatiunilor a fost dramatica - randamentul certificatelor de trezorerie cu maturitate la 10 ani a crescut luni la 3,91%, un maxim al ultimelor sapte luni, fata de nivelul atins la sfarsitul lunii martie, de 2,67%.

Printre sectoarele ce vor fi in special afectate de cresterea prohibitiva a costurilor de imprumut se numara cele cu evolutie ciclica si orientate catre consumatori, precum retailul, piata imobiliara, industria si tehnologia.

Insa majorarea randamentelor ajuta alte segmente ale economiei, in special cel bancar, pentru care un randament mai bun pe termen lung contribuie la sporirea profitabilitatii.

Posibilitatea unei majorari a dobanzilor nu putea veni intr-un moment mai prost pentru burse, mai ales in conditiile in care evolutia dolarului este in continuare nesigura iar datele economice, chiar daca s-au imbunatatit, sunt in continuare fragile.

"Aceasta economie este in continuare foarte fragila, si va fi nevoie de mult timp pentru a consolida revenirea economica, mai ales dupa o recesiune de asemenea amploare", a declarat Don Galante, vice-presedinte al grupului MF Global din New York, citat de NewsIn.

"Cred ca piata este totusi prea optimista pentru conditiile existente", a incheiat acesta.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri