"Dupa ce imprumutul de actiuni va trece de CNVM, Bursa nu va trebui decat sa stabileasca pe ce actiuni va permite short selling-ul (vanzarile in lipsa)", explica Farmache, citat de NewsIn.

In acelasi timp, Stere Farmache este increzator ca vanzarile in lipsa vor fi introduse cat de curand la BVB, in conditiile in care autorizarea acestor tehnici de tranzactionare de catre doua institutii (BNR si Depozitarul Central) impune o anumita presiune si asupra CNVM.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat recent modificarile aduse codului Depozitarului Central, care vizau imprumuturile de actiuni, ultimul pas in implementarea acestor instrumente fiind aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), declara Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului.

Vanzarea in lipsa (short selling) reprezinta o tehnica de tranzactionare prin care investitorul vinde titluri de valoare, bunuri sau devize pe care nu le detine si care, de obicei, sunt imprumutate de la broker sau de la un alt investitor.

Vanzatorul mizeaza pe o scadere a pietei, astfel incat sa poata cumpara ulterior titlurile la un pret mai mic si sa obtina profit.