Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va amana majorarea limitei de variatie a pretului pentru cele mai lichide actiuni, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a solicitat mai intai adaugarea specificatiilor necesare in Codul BVB, a anuntat institutia.

Interventia CNVM vine in contextul in care Bursa intentiona sa opereze de la inceputul saptamanii viiitoare majorarea limitei de variatie pentru cele mai lichide actiuni tranzactionate pe piata, cu exceptia societatilor de investitii financiare (SIF).

Principalul motiv pentru care CNVM a cerut amanarea masurii este faptul ca aceasta ar avea efecte si asupra pietei derivatelor de la Sibiu.

"Din punctul nostru de vedere, codul BVB se aproba de catre CNVM si in mod normal modificarile la cod ar trebui aprobate tot de Comisie", a declarat ieri, pentru NewsIn, presedintele CNVM, Gabriela Anghelache.

Ea a precizat ca Bursa a aprobat modificarea limitelor de variatie in Consiliul BVB si "din punctul lor de vedere era o chestiune de natura tehnica si nu ar fi cazul sa fie aprobata de CNVM".

Bursa de Valori Bucuresti a anuntat saptamana trecuta ca va majora din 15 iunie limita maxima de variatie de la 15% la 40%, pentru actiunile din componenta indicelui BET, dupa ce actionarii BVB si-au dat acordul in decembrie anul trecut asupra acestei masuri, deoarece au considerat ca valoarea de 15% este destul de rigida.

"Am trimis astazi (vineri - n.r.) o adresa Bursei prin care le-am comunicat ca este necesara aprobarea Comisiei pentru ca masura produce niste efecte care vizeaza inclusiv piata instrumentelor financiare derivate, intrucat la o variatie mare a pretului este nevoie de marja", a mentionat presedintele CNVM.

Mai mult, CNVM a primit si o adresa din partea Bursei din Sibiu (Sibex), care se pronunta impotriva acestei majorari a limitei de variatie.

Brokerii consultati de Wall-Street au explicat ca aceasta decizie ar putea avea efecte dramatice asupra pietei de derivate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si