Proiectul Fondului Monetar International (FMI), de a lansa prima sa emisiune de obligatiuni, a sedus multe state emergente, ce vad aceasta initiativa ca o modalitate de a-si diversifica rezervele valutare, in detrimentul dolarului, reiese dintr-o analiza AFP, citata de NewsIn.
Dupa acordul din aprilie al grupului G20, al celor mai importante state industrializate si emergente, privind majorarea fondurilor FMI cu 500 miliarde dolari, fiecare stat in parte va trebui sa participe la operatiunea Fondului, care, pentru prima data in istoria sa, va lansa o emisiune de obligatiuni.

"Personalul FMI va prezenta consiliului de administratie documentele necesare pentru a facilita emisiunea de obligatiuni, cat mai curand", a subliniat miercuri directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

In primele doua saptamani si-au manifestat deja dorinta de a participa la aceasta operatiune trei actori economici foarte importanti - Rusia, China si Brazilia.

Rusia si Brazilia doresc titluri in valoare de 10 miliarde dolari, in timp ce China s-a aratat interesata sa investeasca 50 de miliarde de dolari in acest sens.

Alti membri importanti ai G20 le vor urma exemplul, precum India sau Arabia Saudita, scrie AFP.

Obligatiunile vor fi denominate in Drepturi Speciale de Tragere (DST), a caror valoare este fixata la un cos de valute, iar in acest cos de valute, cotatia dolarului conteaza doar in proportie de 41%.

Banca centrala a Rusiei a anuntat miercuri ca va finanta achizitia de obligatiuni FMI prin vanzarea de titluri de stat americane.

Intr-un scenariu extrem, "daca statele vor utiliza aceasta emisiune de obligatiuni FMI ca o modalitate de a-si diversifica rezervele valutare in detrimentul dolarului, aceste vanzari vor provoca o lichidare masiva a titlurilor de state americane si a activelor denominate in dolari, de catre bancile centrale", a declarat Carl Weinberg, din partea companiei High Frequency Economics.

Acesta este de parere ca piata "subestimeaza un astfel de scenariu", avand in vedere volumul mic al titlurilor FMI comparativ cu zecile de miliarde de dolari imprumutate zilnic de catre Statele Unite ale Americii.

Ted Truman, specialist FMI ce a consiliat Trezoreria americana inainte de intrunirea G20 de la Londra, este de parere ca "aceste obligatiuni nu sunt genul care se vor tranzactiona pe piata, reprezentand doar un instrument primit de state in schimbul imprumutului pe termen scurt acordat FMI. Nu vad in aceasta initiativa inceputul unei perioade de diversificare".

Pentru alti analisti, anunturile facute de Brazilia, Rusia si China reprezinta motive de ingrijorare pentru Washington.

"Este un semnal clar ca aceste state nu sunt multumite de faptul ca o mare parte din rezervele valutare proprii sunt in dolari , iar SUA ar trebui sa interpreteze corect acest semnal al ingrijorarii pietelor fata de nivelul foarte ridicat al deficitului public american", este de parere Desmond Lachman, analist al American Enterprise Institute.

SUA nu au contribuit inca la majorare resurselor FMI, dupa ce au promis acordarea sumei de 108 miliarde dolari, aceasta operatiune fiind in continuare dependenta de un vot pozitiv in Congres.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri