Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat cresteri de 3% pe majoritatea indicilor, in perioada 8-12 iunie, in timp ce lichiditatea pietei s-a comprimat cu 46%, la 17 milioane euro, in contextul in care investitorii asteapta o decizie de la Curtea Constitutionala, in privinta pragului la SIF-uri.
"Saptamana incheiata a fost una saraca in stiri, iar piata a fost in expectativa, acest lucru reflectandu-se mai ales in volumele tranzactionate ce au coborat la niveluri modeste. Evolutia este normala si mai ales principalele burse externe au intrat intr-o zona de consolidare", se arata intr-un raport al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Lichiditatea pietei de actiuni de la BVB s-a comprimat cu 45,7% in ultima saptamana (8-12 iunie), la 72,13 milioane lei (17,18 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta schimburile insumasera 133 milioane lei (31,56 milioane euro).

In schimb, capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat la 60,46 miliarde lei (14,4 miliarde euro), depasind cu 1,65% nivelul inregistrat saptamana trecuta, de 59,47 miliarde lei (14,11 miliarde euro).

Indicii pietei au crescut in medie cu 3%

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 3,02% in ultima saptamana, ajungand la 3.651,62 puncte.

De asemenea, indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a castigat 3,13%, pana la 2.262,52 puncte.

BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a incheiat saptamana cu o crestere de 2,65%, la 18.215,28 de puncte, in timp ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a castigat 3,10% in perioada 8-12 iunie, pana la 7.309,55 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 3,37%, la 355,10 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,91%, pana la nivelul de 529,67 puncte.

Cotatiile SIF-urilor au fost expuse la evolutiile pietelor externe

Cele cinci actiuni ale societatilor de investitii financiare (SIF) au atras schimburi totale de 27,66 milioane lei, adica 38,3% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din ultima saptamana la Bursa.

"SIF-urile au ramas oarecum descoperite in aceasta saptamana, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat decizia privind pragul de detinere, iar efectele acestei amanari s-au epuizat saptamana trecuta", sustin brokerii de la Prime Transaction, citati de NewsIn.

"Astfel, sectorul SIF a ramas expus aproape in totalitate la evolutiile externe, iar indicele BET-FI a avut o evolutie usor crescatoare, marcata de o volatilitate medie", adauga acestia.

Curtea Constitionala a amanat pentru 16 iunie luarea unei decizii cu privire la constitutionalitatea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare. Firma Comrimet, unul dintre actionarii SIF Oltenia, a ridicat exeptia de neconstitutionalitate a pragului de detinere la SIF-uri, in cadrul unui proces pe care il avea cu societatea de investitii, judecat la Tribunalului Dolj.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj total de 12,63 milioane lei, iar cotatia lor a crescut cu 2,13%, la 0,96 lei/actiune. Au urmat titlurile SIF Moldova (SIF2), cu o apreciere de 4%, pana la 0,78 lei, in urma unor schimburi de 7,19 milioane lei.

Cotatia actiunilor SIF Muntenia (SIF4) a coborat cu 0,79%, la 0,625 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 3,56 milioane lei.

In schimb, titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au scumpit cu 3,28% in saptamana incheiata, ultimul pret fiind de 0,472 lei, iar lichiditatea s-a cifrat la 2,25 milioane lei, in vreme ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au avut un castig de 5,11%, la cotatia de 0,925 lei, in urma unor tranzactii de 2,01 milioane lei.

Actiunile bancare au avut printre cele mai mari cresteri din piata

Sectorul bancar a atras schimburi de 13,8 milioane lei in intervalul 8-12 iunie, adica 19,1% din valoarea schimburilor cu actiuni la BVB.

"Intr-un context international favorabil sectorului bancar, cele doua banci romanesti mari listate la BVB au primit o doza de credibilitate de la Banca Nationala, testele de rezistenta efectuate de aceasta aratand rate bune de solvabilitate", se arata intr-un raport realizat de brokerii de la Prime Transaction.

Astfel, actiunile BRD SocGen (BRD) au generat a treia lichiditate din piata de actiuni, de 5,94 milioane lei, iar cotatia lor a urcat cu 3,59%, pana la 8,65 lei.

De asemenea, actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au scumpit cu 5,17%, pana la pretul de 1,22 lei, pe suportul unui rulaj de 5,52 milioane lei.

Totodata, pretul titlurilor Erste Bank (EBS) a urcat cu 0,36% pana la 84,50 lei, tranzactiile cu aceste actiuni insumand 2,32 milioane lei.
Scumpirea petrolului salta cotatiile titlurilor energetice

"Banii investitorilor s-au indreptat si catre companiile petroliere in aceasta saptamana, intr-un context international favorabil, dupa ce pretul petrolului a inregistrat cresteri la bursele de marfuri", spun brokerii de la Prime.

La nivelul sectorului energetic s-au remarcat actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cu un rulaj de 5,51 milioane lei si o apreciere de 6,24%, pana la 0,0443 lei.

Actiunile Petrom (SNP) au avut un avans de 1,91%, pana la 0,267 lei, pe suportul unor tranzactii de 3,43 milioane lei, in timp ce cotatia titlurilor Transgaz Medias (TGN) a coborat cu 0,06%, la 159,90 lei, pe fondul unei lichiditati de 4,27 milioane lei.

In saptamana incheiata, in piata s-au mai inregistrat tranzactii speciale cu actiuni Antibiotice Iasi (ATB), Altur Slatina (ALT), BRD si Rompetrol, care au totalizat 3,15 milioane lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri