Problema pragurilor de detinere la Societatile de Investitii Financiare a creat un consens al majoritatii participantilor la piata de capital, arata ultimul studiu realizat de Prognosis.ro. Investitorii si expertii chestionati considera ca pragul ar trebui majorat dar, in acelasi timp, nu cred ca se va intampla acest lucru.
Mai mult de jumatate dintre experti si aproximativ 46% dintre investitori consultati in studiul PrognosisADHOC considera ca ar trebui eliminat orice fel de prag de detinere la SIF-uri. 10% dintre investitori si 8% dintre experti considera ca pragul ar trebui mentinut la valoarea actuala.

8 procente din experti si 17% dintre investitori declara ca nu stiu ce ar trebui facut sau ca acest subiect nu este important pentru ei.

“Totusi, daca luam in calcul si pe cei care considera ca pragul ar trebui majorat la 5%, peste 80% dintre experti si peste 70% dintre investitori considera ca situatia actuala ar trebui schimbata”, se arata in raportul de analiza.

Insa, in ceea ce priveste sansele ca pragul sa fie majorat, fie si doar in cadrul unui singur SIF, parerile sunt impartite.

Expertii par a fi mai optimisti decat investitorii, 30% dintre acestia considerand ca exista sanse mari sau foarte mari pentru majorarea pragului.

“Cu toate acestea, nota generala este de neincredere : peste 60% (atat experti cat si investitori) considerand ca sansele ca pragul sa fie ridicat sau eliminat sunt mici sau foarte mici”.

In acest context, peste 80% dintre respondenti considera ca majorarea pragului minim ar avea efecte pozitive pentru mediul investitional de la BVB.

Pulsul pietei: In iunie, volumele de tranzactionare vor scadea


Un alt consens care s-a instaurat in piata, inca de la sfarsitul lunii mai este ca volumele din iunie vor scadea, comparativ cu luna trecuta, releva studiul citat.

Peste 50% dintre respondenti cred acest lucru, circa o treime se asteapta la volume comparabile cu cele din mai. Procentul celor care cred ca volumele vor fi mai mari este mic : 4% in cadrul expertilor si 11% dintre investitori.

Apectul cel mai ingrijorator tine insa de asteptarile legate de rezultatele companiilor listate la bursa, pentru urmatoarele doua trimestre.

“Pentru trimestrul II, 87% dintre experti se asteapta la rezultate slabe sau foarte slabe. Investitorii sunt relativ mai optimisti atat in ceea ce priveste trimestrul II cat si trimestrul III. Totusi, nu mai mult de o treime dintre ei cred ca rezultatele vor fi bune sau foarte bune”, informeaza raportul.

Sperantele legate de revenirea bursei par a fi amenintate de previziunile negative legate de rezultatele companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri