Elvetienii de la Glencore vor pe bursa

Compania elvetiana Glencore International AG, activa pe sectorul materiilor prime si devenita una dintre cele mai mari companii private din lume, ia in considerare listarea la bursa, a anuntat Financial Times, citat de Reuters.
Chiar daca publicatia a precizat ca oferta publica nu este considerata iminenta, o asemenea masura ar divulga o parte din secretele companiei, facand operatiunile comerciale cu petrol, carbuni si metale accesibile pentru investitori, concurenta si autoritati de reglementare, anunta NewsIn.

Insa o oferta publica initiala ar putea fi o masura pozitiva, in contextul in care unii apropiati ai grupului considera ca structura privata, detinuta de angajati, este ineficienta si limiteaza cresterea, a anuntat Financial Times, fara sa citeze surse.

"Totul consta in gasirea momentului potrivit", sustine un bancher anonim, citat de Financial Times.

Publicatia a citat o persoana apropiata companiei, care spunea ca Glencore se afla in discutii initiale cu bancherii, adaugand ca un acord este mai probabil pe termen mediu, dupa redresarea preturilor la marfuri.

"Motivul evident al listarii este reprezentat de lichiditate. Insa cu aportul de capital vine si obligatia de transparenta, iar acest lucru va fi interesant pentru piete, avand in vedere trecutul colorat al companiei", a declarat Mark Pervan, analist in cadrul ANZ.

"Este o companie binecunoscuta, care nu este bine cunoscuta", a adaugat acesta.

Glencore s-a dezvoltat in 35 de ani de la o simpla companie comerciala la un important producator si procesator de materii prime, detinand peste o treime din compania miniera britanica listata Xstrata, precum si participatii in cadrul grupurilor Century Aluminum, Russneft, Rusal si Minara Resources.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri