Propunerea a fost initiata de mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice si vizeaza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

[Update7] Reactie: SIF Banat-Crisana nu si-a exprimat in nici un fel pozitia fata de posibilitatea ridicarii pragului de detinere de 1%, asa cum sustine senatorul Ovidiu Marian

Conducerea SIF Banat-Crisana este surprinsa de declaratiile senatorului Ovidiu Marian (foto), conform careia ar fi favorabila ridicarii pragului de detinere de 1%.

„Sprijinul dat de domnul senator Ovidiu Marian celor care doresc ridicarea pragului de detinere de la 1% nu este nou si initiativa sa legislativa nu ne surprinde. Demersul de azi poate fi citit si ca o incercare tardiva a contestatarilor AGA din 25 aprilie de a intra in legalitate, dar ea nu schimba esenta lucrurilor din aprilie. Atunci s-a incercat fortarea pragului de detinere peste 1%, de catre mai multe persoane care au actionat concertat, in conditiile in care fusesera avertizati de autoritati sa-si reglementeze situatiile si sa intre in legalitate. Problematica desfiintarii pragului de detinere este o chestiune deosebit de complexa, cu implicatii majore si, ca atare, trebuie tratata cu multa prudenta", spune directorul general al SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman.

In prezent, pe rolul Tribunalului Arad, Sectia Comerciala, se afla mai multe actiuni in instanta cu privire la desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor din 25 Aprilie 2009, conducerea SIF Banat-Crisana incercand in instanta sa impiedice un numar restrans de actionari care actioneaza concertat sa preia controlul asupra societatii de investitii.

Potrivit SIF Banat-Crisana, locurile din conducerea SIF Banat-Crisana au starnit o lupta acerba, fiind ravnite de mai multi oameni de afaceri, printre care Horia Ciorcila - presedintele Bancii Transilvania, Doru Lionachescu - directorul bancii de investitii Capital Partners, Octavian Radu - proprietar al grupului de firme RTC.

„SIF-urile sunt organisme de plasament colectiv si trebuie sa fie protejate in special impotriva unor preluari ostile care ar putea schimba caracterul SIF. Vom continua sa aparam in instanta interesele a milioane de mici actionari impotriva eforturilor concertate ale catorva oameni de afaceri de a-si impune propria agenda si promova propriile interese economice in cadrul SIF 1 Banat-Crisana”, mai adauga Ioan Cuzman.

[Update6] Propunerea initiata de mai multi parlamentari cu privire la eliminarea pragului la SIF-uri este un gest deplasat, fiind inca o imixtiune a politicului in viata unor companii private, considera sefii societatilor de investitii financiare (SIF).

"Insasi faptul ca se amesteca Parlamentul in treburile unor societati private mi se pare deplasat. Si atunci cand a aparut ordonanta 41 din 2005 a fost o masura deplasata, purtata de niste interese", a spus, citat de NewsIn, Pavel Petre Szel, presedintele SIF Muntenia.

Propunerea care vizeaza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF) a fost initiata de mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice.

"Pana una alta Parlamentul este suveran si poate sa inventeze orice, dar, daca mergi in spiritul Constitutiei si nu in litera ei, Parlamentul ar putea scoate oricand un individ din casa pe care a cumparat-o", completeaza ironic Szel.

[Update5]
Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners, considera ca propunerea legislativa depusa astazi este extrem de bine venita in acest proces complex de reformare a "ultimilor dinozauri ai pietei de capital romanesti" - SIF-urile. “Era evident pentru toata lumea de ceva vreme ca singura solutie pe termen lung pentru rezolvarea problemei SIF este schimbarea legii”, spune Lionachescu.

“Daca initiativa trece in forma propusa si daca, atentie, actualele conduceri SIF nu vor bloca aplicarea ei, libertatea de decizie pe care noua lege o da actionarilor va conduce, sunt convins, la maturarea administratorilor care pana acum au sfidat actionarii”, a declarat Doru Lionachescu, pentru Wall-Street.

[Update4] Actiunile SIF de la Bursa se apreciau in medie cu 12,3%, la jumatatea sedintei

Actiunile de la Bursa de Valori Bucuresti se apreciau in medie cu 2,54%, la jumatatea sedintei de tranzactionare, stimulate de aprecierea puternica a sectorului SIF, cu 12,29%, in contextul publicarii unei propuneri legislative de eliminare a pragului de detinere de 1%.

La deschiderea sedintei de tranzactionare, o propunere legislativa initiata de mai multi parlamentari cu privire la eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social a dus la suspendarea actiunilor SIF de la Bursa pentru jumatate de ora.

[Update3] Actiunile SIF castigau in medie 8,9%, in primele transferuri la Bursa de Valori Bucuresti, in contextul in care operatorul de piata le suspendase de la tranzactionare la incepul zilei, ca urmare a unei propuneri legislative cu privire la eliminarea pragului de detinere de 1%.

La deschiderea sedintei de tranzactionare, Bursa a suspendat pentru jumatate de ora transferul titlurilor SIF, pentru informarea transparenta a investitorilor cu privire la o propunere legislativa vizand eliminarea pragului de detinere de 1%.

Ulterior, cand au fost reintroduse la tranzactionare, toate actiunile SIF ajunsesera aproape de limita maxima de variatie, de 15%.

[Update2] Propunerea de eliminare a pragului la SIF-uri ar putea fi discutata in Parlament in septembrie

Proiectul legislativ cu privire la eliminarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) ar putea fi discutat in plenul Parlamentului in septembrie, dupa vacanta parlamentara, a declarat Ovidiu Marian, unul dintre initiatorii propunerii.

"Ne ocupam de trei luni de aceasta chestiune. Am avut invitati la subcomisia care se ocupa direct de piata de capital in cadrul Comisiei de Buget Finate din Senat, unde au venit reprezentantii BVB, investitorii de pe piata de capital, ulterior avand si o discutie cu CNVM", a spus Ovidiu Marian, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca reprezentantii CNVM au spus ca, acum cativa ani, au dorit chiar ei sa faca acest lucru, dar nu au avut sprijin politic. De asemenea, la un seminar de la Arad, reprezentantii SIF Banat-Crisana au spus ca sunt de acord cu eliminarea pragului.

Propunerea a fost initiata de mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice si vizeaza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

"Am adunat semnaturi din tot spectrul politic, ceea ce inseamna ca se doreste o revigorare a pietei de capital, pentru ca eliminarea pragului de detinere va permite actionarilor sa beneficieze la modul serios de banii pe care i-au investit", completeaza senatorul PD-L Ovidiu Marian.

Biroul Permanent al Senatului urmeaza sa decida unde va fi trimis proiectul de lege ca prima camera sesizata, la Senat sau la Camera Deputatilor, iar dupa discutiile din comisiile de specialitate sa fie supusa spre discutie plenului.

"Ghinionul este ca incepe vacanta parlamentara, dar pe la sfarsitul lui septembrie am putea avea o discutie in plen pe tema proiectului de lege. Oricum, dupa toate consultarile pe care le-am avut, nimeni nu are o opozitie la ce am facut", explica Ovidiu Marian.

[Update1]
Indicele BET-FI crestea cu 13,6%, imediat dupa reluarea tranzactiilor cu actiunile SIF, in contextul in care Bursa a suspendat pentru jumatate de ora transferurile, ca urmare a unei propuneri legislative cu privire la eliminarea pragului de detinere de 1%.

O propunere legislativa initiata de mai multi parlamentari cu privire la eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social a dus la suspendarea actiunilor SIF de la Bursa pentru jumatate de ora, pentru mai multa transparenta, a spus Anca Dumitru, directorul general al Bursei.

"Avand in vedere ca am intrat in posesia acestei informatii am considerat ca este necesar sa o transmitem catre toti investitorii. Parlamentul ne-a informat ca exista o propunere legislativa pentru modificarea legii 297. Astfel, am facut un exercitiu de transparenta", spune Anca Dumitru, potrivit NewsIn.

"Faptul ca noi am fost informati de acest lucru, iar unii investitori stiau, dar altii nu, a impus aceasta pauza, pentru a fi siguri ca informatia ajunge la toata lumea", a adaugat ea.

Tranzactiile cu actiunile SIF au fost reluate la 10.30.

Propunerea a fost initiata de mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice si vizeaza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

Parlamentarii explica ca pragul de 1% prejudiciaza drepturile corporative ale actionarilor, facand imposibila exercitarea dreptului de a completa ordinea de zi in cadrul AGA, de a convoca AGA, de a cere instantei desemnarea unor experti in scopul analizarii operatiunilor din gestiunea societatii sau dreptul de a alege administratorii prin metoda dreptului cumulativ.

"Astfel, cum se poate observa din cele de mai sus, cele mai importante drepturi corporative pot fi exercitate doar de actionarii care detin minim 5%, respectiv 10% din capitalul social, limita de detinere de 1% facand imposibila participarea reala a actionarilor la viata corporativa a societatii", potrivit propunerii legislative.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri