Cele cinci societatii de investitii financiare (SIF) au trecut de la cresteri de peste 11% la scaderi de circa 8%, in sedinta de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti de ieri, pe fondul marcarilor de profit de catre unii investitori si din cauza deprecierilor inregistrate pe pietele de capital externe.
Tranzactiile realizate pe piata reglementata s-au cifrat la 16,72 milioane lei (3,96 milioane euro), valoare cu 58% mai redusa decat cea din ziua precedenta.

Indicele BET, ce urmareste cele mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 2,18%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 1,88%.

Cea mai importanta depreciere din indicii a avut-o BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri, de 7,86%, pana la 16.050,30 puncte.

"Vacanta parlamentara a iscat cateva semne de intrebare legate de motivele pentru care initiativa a fost anuntata acum si nu in septembrie si, coroborat cu ceea ce s-a intamplat pe plan extern, investitorii au decis ca este mai bine sa-si marcheze profiturile pe SIF-uri acum si sa nu mai astepte”, a declarat, pentru Wall Street, Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 3,81%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 1,74%.

Pietele europene, scaderi de pana la 2%

Bursele europene scadeau puternic in jurul orei 16:30, in urma deprecierilor puternice din sectoarele bancar si farmaceutic, in contextul in care datele macroeconomice nu confirma inca un sfarsit al crizei.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE100, scadea cu 1,42%, pana la 4.219,05 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 2,21%, pana la 4.729,22 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 2,04%, pana la 3.119,76 puncte.

SIF2 si SIF5 au fost cele mai rulate actiuni

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost din nou cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 4,22 milioane lei, depreciindu-se cu 7,73% pana la cotatia de 0,8350 lei/actiune. Totodata, titlurile SIF Moldova (SIF2) au atras cea de-a doua lichiditate din piata, de 2,95 milioane lei pe fondul unor scaderi de 7,38% pana la valoarea de 0,69 lei/actiune.

“SIF Oltenia si SIF Moldova au corespondente in derivatele de pe bursa de la Sibiu si unii investitori au jucat pe ambele piete, iar acest lucru a crescut lichiditatea si a coborat valoarea actiunilor”, a mai declarat Murgoci.

Pretul titlurilor SIF Transilvania (SIF3) a coborat cu 7,11%, la 0,4050 lei, pe un rulaj de 1,15 milioane lei, in vreme ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au pierdut 9,45%, ajungand la 0,5750 lei, pe suportul unor tranzactii de 497.812 lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cele mai reduse tranzactii din sector, de 480.458 lei, iar cotatia a scazut cu 7,43% pana la 0,81 lei/actiune.

Pe sectorul bancar, cotatia actiunilor BRD SocGen (BRD) a coborat cu 1,81%, la 8,15 lei, pe o lichiditate de 2,18 milioane lei, iar titlurile Bancii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 2,61%, la pretul de 1,12 lei, pe fondul unui rulaj de 407.459 lei.

Actiunile Transgaz Medias (TGN) au captat a patra lichiditate din piata, de 2,15 milioane lei si au pierdut 3,33%, ajungand la 145 lei, iar titlurile Petrom (SNP) s-au depreciat cu 1,73%, la 0,2270 lei, pe un rulaj de 359.458 lei.

Proiectul legislativ pentru SIF-uri manipuleaza piata

“Privesc initiativa legislativa a acelor parlamentari ca pe o manipulare a pietei. Influenta conducerii SIF-urilor si interesele lor sunt la fel de mari ca si a celor care au initiat acest proiect. Trebuie sa apara noi situatii la SIF-uri, dar nu prin interventia politicului”, a afirmat Marcel Marcu, director de operatiuni KD Capital.

Murgoci considera ca pe termen scurt aceasta initiativa nu va mai conta, dar va prima, totusi, in evolutia bursei economicul atat intern, cat si extern.

“Ma astept ca SIF-urile sa scada in continuare si sa testeze minimele din februarie, daca nu vor trece de aceste minime putem asista la o revenire a pietei. Dar, in general, ma astept la o tendinta de scadere”, conchide Marcu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri