Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins ca nefondata contestatia depusa de Petru Prunea impotriva sanctiunilor aplicate in aprilie, in urma carora fostul sef al Broker Cluj a primit interdictie de a mai activa pe piata de capital pentru cinci ani si o amenda de 25.000 lei.

Arbitrul pietei de capital invoca in favoarea respingerii contestatiei lui Prunea un regulament al Comisie care precizeaza ca persoanele din functiile de conducere sunt responsabile pentru asigurarea de catre casele de brokeraj a obligatiilor stabilite, iar membrii consiliului de administratie au obligatia supravegherii sefilor SSIF.

"Potrivit prevederilor aceluiasi articol, conducatorii si membrii consiliului de administratie trebuie sa evalueze si sa verifice periodic eficacitatea politicilor, masurilor si procedurilor in vigoare implementate pentru respectarea obligatiilor stabilite conform prevederilor prezentului regulament si sa dispuna masurile corespunzatoare pentru remedierea deficientelor", mai arata regulamentul invocat de CNVM, conform NewsIn.

Astfel, CNVM spune ca Petru Prunea putea sa previna neregulile de la Broker Cluj din functiile pe care de le detinea, de director general si presedinte al consiliului de administrare.

"In concluzie, petentul nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod necorespunzator obligatiile sale legale de supraveghere a
activitatii SSIF Broker si a sucursalelor si agentiilor sale, in scopul prevenirii incalcarii reglementarilor aplicabile pietei de capital", explica decizia CNVM.

In privinta cuantumului amenzii, Comisia mentioneaza ca "petentului i-a fost aplicata o amenda medie, in limitele prevazute de lege, cu respectarea stricta a criteriilor generale si speciale de individualizare a sanctiunilor".

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a sanctionat drastic la mijlocul lunii aprilie conducerea de la acea vreme a Broker Cluj, lui Petru Prunea si Adrian Ceuca fiindu-le interzisa desfasurarea de activitati pe piata de capital pentru cinci, respectiv trei ani, in timp ce casa de firma a primit o amenda de 724.000 lei.

Masurile de sanctionare au venit in urma controlului de fond pe care l-au efectuat comisarii CNVM la casa de brokeraj. Potrivit ordonantelor, la firma de brokeraj s-au descoperit mai multe nereguli, printre care si nerespectarea unei decizii cu privire la interzicerea desfasurarii temporare a activitatilor la sucursalele Alba Iulia, Arad, Bistrita, Botosani, Bucuresti, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu si Timisoara.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si