1 Iulie 2009

Salvarea actionarilor blocati in companiile nelistate la Bursa - Un mecanism de tip OTC



Actionarii in companii nelistate sau delistate de la Bursa, precum Fondul Proprietatea sau Dacia Pitesti, vor avea o alternativa de a tranzactiona titlurile. Asociatia Brokerilor a propus un mecanism de tranzactionare a acestor actiuni, de tip OTC (over-the-counter), care urmeaza sa fie aprobat de AGA, a declarat seful brokerilor, Dan Paul.
“In sistem se vor putea tranzactiona aproximativ 200 de companii nelistate, precum Dacia Pitesti sau Fondul Proprietatea, unde sunt investitori cu actiuni blocate. Astfel ei vor putea sa le vanda eventualilor cumparatori”, a declarat Dan Paul, pentru Wall-Street.

Proiectul urmeaza sa fie lansat in perioada urmatoare, in aproximativ o luna, dupa ce va primi aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor Asociatiei Brokerilor.

“Mecanismul se va adresa doar membrilor asociatiei. Consiliul de Administratie a dezvoltat acest proiect, l-am prezentat colegilor si acum trebuie sa primim aprobarea AGA. In acest fel incercam sa incurajam inscrierea in Asociatie, mai ales ca vrem sa propunem si reducerea cotizatiei pentru membri”, a mai spus Dan Paul.

Stere Farmache a declarat ca este un proiect ce a fost discutat la conventia anuala a brokerilor, de week-end-ul trecut, fiind in afara Bursei.
"Este un proiect complementar, astfel incat nu intra in coliziune cu proiectele BVB, deoarece se refera la actiunile nelistate", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei, citat de NewsIn.

Tranzactiile extrabursiere (OTC) sunt des folosite in pietele straine de capital, unde investitorii, in special cei institutionali, negociaza direct transferul de actiuni in afara pietelor reglementate sau a sistemelor alternative de tranzactionare. Totusi, aceste transferuri implica un nivel mai redus de transparenta.



Citeste si