Actionarii Fondului Proprietatea vor decide, in 27 iulie, in legatura cu eventuala vanzare, "impreuna sau separat", a participatiilor detinute la trei companii controlate de grupul energetic ceh CEZ pe piata romaneasca, in urma suplimentarii ordinii de zi a AGA.
Astfel, pe ordinea de zi a adunarii generale extraordinare a actionarilor (AGEA) de la sfarsitul acestei luni a fost adaugata, la punctul 7, decizia "referitoare la vanzarea, impreuna sau separat, a pacheter de actiuni detinute de Fondul Proprietatea la CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZ Servicii", potrivit NewsIn.

La punctul 8 al ordinii de zi se afa si o hotarare legata de mandatarea directoratului Fondului pentru semnarea tuturor documentelor legate de vanzarea pachetelor de actiuni la cele trei companii.

Fondul Proprietatea detine 30% din actiunile CEZ Distributie SA, 30% din CEZ Vanzare SA si 12% din CEZ Servicii SA.
Grupul ceh CEZ a.s. detine 51% din CEZ Distributie, 51% din CEZ Vanzare si 51% din CEZ Servicii.

La toate cele trei companii controlate de CEZ mai este actionar, pe langa grupul cehesc si Fondul Proprietatea, compania Electrica SA, cu detineri de 19% din CEZ Distributie, 19% din CEZ Vanzare si 37% din CEZ Servicii.

CEZ a raportat o crestere a profitului net la 19,09 miliarde coroane cehesti (969 milioane dolari) in primul trimestru al anului, peste estimarile analistilor de 17,16 miliarde coroane cehesti, de la 15,52 miliarde coroane cehesti, in aceeasi perioada a anului trecut.

Fondul Proprietatea are in portofoliu participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic, astfel ca o eventuala iesire din actionariatul celor trei companii ar reduce numarul de detineri la 85.

De altfel, Fondul Proprietatea a anuntat pentru miercuri o conferinta de presa pe aceasta tema si in legatura cu "publicarea somatiei catre Ministerului Finantelor Publice, pentru plata actiunilor FP subscrise si nevarsate".

In prezent, sunt blocate actiuni in valoare de 560 milioane lei ale FP, deoarece statul nu a varsat contravaloarea lor. Printre masurile vehicuate pana acum in legatura cu actiunile neplatite de stat se numara posibilitatea de a da in judecata Ministerul Finantelor pentru a recupera banii si emiterea unei Ordonante de Urgenta prin care sa se anuleze actiunile detinute de stat in contul celor 560 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri