"In sedinta de consiliu de ieri, am mai discutat si despre modificarile aduse codului BVB, adica introducerea ordinelor contingente de tipul stop-loss, take-profit, stop-buy si stop-sell. Urmeaza sa trimitem aceste modificari spre avizare la CNVM", precizeaza Dumitru.

De asemenea, conducerea Bursei a mai aprobat si prelungirea cu cinci minute a sedintei de tranzactionare, pana la ora 16:35, prin scurtarea perioadei de fixing, care se va aplica intre 16:30 si 16:35, perioada normala de tranzactionare urmand sa se intinda pana la 16:30.

Sedintele BVB dureaza in prezent 6 ore si 30 de minute, intre 10:00 si 16:30, cu o sesiune de predeschidere de 30 de minute, intre 9:30 si 10, si o preinchidere de 15 minute, intre 16:15 si 16:30.

Ordinele de tip "take-profit" sunt folosite pentru a conserva profitul acumulat cand piata se misca in directia favorabila. Astfel, in momentul in care cotatia din piata a instrumentului tranzactionat atinge un anumit nivel-tinta, ordinul de tip "take-profit" se activeaza automat, marcand astfel profitul.

In schimb, ordinele de tip "stop-loss" se utilizeaza atunci cand exista riscul ca pretul actiunii sa evolueze in directia nefavorabila. In acest caz, daca pretul unei actiuni coboara sub un anumit nivel fixat de jucator, ordinul "stop-loss" se activeaza pentru a vinde si a limita astfel pierderea.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a mai primit recent de la Bursa un set de modificari ale codului, care vizau aplicarea noii limite de variatie, de +/- 40%, dar Comisia nu si-a dat inca avizul asupra acestor aspecte.