Cele cinci fonduri de investitii monetare au atras in luna martie subscrieri nete de 607 milioane lei, pana la active de 1,005 miliarde lei. De la inceputul anului, activele nete ale fondurilor monetare au urcat cu 187,5%, cea mai mare crestere din organismelor de plasament deschise.

Fondurile monetare detin peste 19% din totalul de investitori la nivelul industriei, la finalul lui iunie numarul acestora apropiindu-se de un sfert de milion.

Rally-ul inceput in martie de piata de capital romaneasca a redat increderea investitorilor in fondurile cu investitii in actiuni, ale caror active au crescut cu 4% in luna iunie si cu 27,3% de la inceputul anului. Investitorii au realizat subscrieri nete de 8,8 milioane lei in luna iunie in aceste fonduri.

Activele fondurilor de obligatiuni au urcat cu 1,3% in luna iunie, la 252 milioane lei, in timp ce cele ale organismelor de plasament cu investitii diversificate au crescut cu 1,2%, pana la 231 milioane lei.

Fondurile inchise de investitii si-au continuat scaderile, de 5,3% in iunie, pana la active nete de 94 milioane lei.

Topul fondurilor de investitii

Erste Asset Management continua sa detina prima pozitie in clasamentul fondurilor de investitii, cu active de 655,7 milioane lei si o cota de piata de 37,1%.

Pe urmatoarea pozitie se afla Raiffeisen AM, cu active de 338 milioane lei, iar locul al treilea are un nou ocupant - BRD Asset Management – cu active de 227,1 milioane lei.

In luna mai, cea de-a treia pozitie era ocupata de OTP AM, care a coborat in iunie pe locul patru, avand active de 100,5 milioane lei si o cota de piata de 5,9%.

BT Asset Management este constanta, ocupand acelasi loc cinci cu active de 80,4 milioane lei si o cota de piata de 5,1%.