Indicii Bursei de la Bucuresti au incheiat ultima saptamana in scadere, piata coborand pe ansamblu cu aproape 3%, pe cea mai redusa lichiditate de pe sectorul de actiuni din ultimii 4 ani si 10 luni, analistii fiind de parere ca investitorii asteapta confirmarea unei tendinte.

O lichiditate mai scazuta pe sectorul actiunilor a mai fost inregistrata in ultima saptamana din decembrie 2008, dar reprezinta o exceptie, intrucat au fost doar doua sedinte de tranzactionare. In schimb, un rulaj mai mic pentru saptamanile cu cinci zile de tranzactionare nu a mai fost atins din septembrie 2004, arata NewsIn.

"Piata bursiera romaneasca si-a epuizat brusc resursele de volatilitate. In doar cateva saptamani am trecut de la o perioada in care variatii de 2-3% pe zi pentru un emitent reprezentau ceva minimal, la sedinte in care cu greu se mai gasesc emitenti care sa furnizeze idei pentru speculatori. Pe de alta parte volumele de tranzactionare au revenit la cote de avarie, impregnand o stare de letargie pietei bursiere", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni al Prime Transaction.

Lichiditatea pietei de actiuni de la BVB a continuat sa scada in ultima saptamana (6 - 10 iulie), la 27,44 milioane lei (6,51 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta (29 iunie -3 iulie) schimburile insumasera 29,24 milioane lei (6,96 milioane euro).

"Sunt simptomele clare ale unei asteptari. Piata a intrat din nou intr-o zona de incertitudine din care este posibil sa nu iasa foarte repede. Se asteapta confirmarea asteptarilor pozitive care au stat la fundamentul raliurilor de pe toate bursele (BVB a inregistrat cea mai buna evolutie trimestriala din istorie)", completeaza Brendea.

Totusi, lichiditatea pietei reglementate a BVB a fost salvata de schimburile cu obligatiuni si titluri de stat, care au totalizat 36,82 milioane lei, adica 57% din totalul rulajului in ultima saptamana.

De asemenea, capitalizarea pietei reglementate a BVB a coborat cu 3,2%, la 53,48 miliarde lei (12,69 miliarde euro), fata de nivelul de la sfarsitul saptamanii precedente, de 55,26 miliarde lei (13,15 miliarde euro).

Pierdere pentru BET-FI

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 2,80% in ultima saptamana, ajungand la 3.341,60 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a pierdut 2,91%, pana la 2.054,12 puncte.

BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai puternica scadere, de 5,55%, la nivelul de 15.649,33 de puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a coborat cu 3,13% in perioada 6 - 10 iulie, pana la 6.594,88 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scazut cu 3,68%, la 317,36 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a suferit un declin de 1,77%, pana la nivelul de 485,33 puncte.

"Pentru urmatoarea perioada cele mai probabile scenarii sunt de evolutii in range sau chiar deprecieri usoare pe fondul scaderii entuziasmului in piata. In acest moment cele mai bune strategii de investitii sunt cele raportate la un orizont mai mare de timp sau de diminuare a pozitiilor detinute de catrei cei ce investesc pe perioade mai scurte de timp", apreciaza Andreea Gheorghe, in analiza saptamanala a Intercapital Invest.

Scaderi si rulaje mici pe sectorul SIF

Cele cinci actiuni ale societatilor de investitii financiare (SIF) au atras schimburi totale de numai 11,35 milioane lei, adica 41% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din ultima saptamana la Bursa.

"Pana la anuntarea deciziei Curtii Constitutionale privind pragul la SIF-uri, amanata pana pentru date de 14 iulie, este posibil sa vedem aceeasi stare de apatie la SIF-uri care a caracterizat si ultima saptamana. Semnalele venite in ultima vreme dinspre piata americana nu sunt deloc incurajatoare, astfel ca investitorii pe SIF-uri au preferat sa vanda, stiuta fiind reactia acestor actiuni la stirile cu impact ridicat", potrivit analizei casei de brokeraj Prime Transaction.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu schimburi totale de 4,25 milioane lei, in timp ce cotatia lor a coborat puternic, cu 6,47%, la 0,7950 lei/actiune. Au urmat titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 4,26%, la 0,6750 lei, in urma unor schimburi de 3,19 milioane lei.

Cotatia actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1) a scazut cel mai mult in acest sector - cu 6,67% - la 0,77 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 1,71 milioane lei.

De asemenea, titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au ieftinit cu 4,24%, ultimul pret fiind de 0,4070 lei, iar lichiditatea s-a cifrat la 1,47 milioane lei, in vreme ce actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cu 5,79%, la cotatia de 0,57 lei, in urma unor tranzactii de doar 734.000 lei.

Banca Transilvania, cea mai puternica depreciere din sector

Sectorul bancar a atras schimburi modeste in ultima saptamana, de 4,57 milioane lei, adica 16,6% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au generat o lichiditate de 2,21 milioane lei, iar cotatia lor a scazut sever in ultima saptamana, cu 6,90%, pana la 1,08 lei, in vreme ce titlurile BRD SocGen (BRD) au pierdut 1,22%, pana la pretul de 8,10 lei, pe suportul unui rulaj de 1,37 milioane lei.

In acelasi timp, pretul titlurilor Erste Bank (EBS) a coborat cu 3,90%, pana la 74 lei, tranzactiile cu aceste actiuni insumand numai 933.000 lei.

Pe segmentul energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu al doilea rulaj din piata, de 4 milioane lei si o depreciere de 2,13%, pana la 0,23 lei. Pe de alta parte, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au castigat 1,12%, la un curs de 0,045 lei, pe un rulaj saptamanal de 1,3 milioane lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Castigurile din 2015 s-au evaporat de pe burse. Panica precum in 2009