Obiectivele celui de-al doilea director al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Alin Barbu, care a preluat fraiele executive alaturi de Anca Dumitru, vizeaza imbunatatirea performantei sistemului de tranzactionare.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat ieri al doilea conducator al Bursei de Valori Bucuresti, dupa ce a fost propus de Anca Dumitru si aprobat de Consiliul Bursei.

Alin Barbu a declarat, pentru Wall-Street, ca 70% din obiectivele unei burse electronice inseamna implicare IT, iar ca numar de angajati, 35% din total reprezinta personal IT.

“Bursa inseamna tranzactii in timp real intr-un mediu informational volatil, tranzactia in timp real are nevoie de decizie, decizia de informatie, iar informatia de tehnologie. Daca dorim imbunatatirea performantei sistemului, a sigurantei tranzactiilor - investim in IT, daca vorbim de accesibilitatea bursei, atunci ne gandim in primul rand la conectivitate cu platformele brokerilor – si asta inseamna IT. Daca vorbim de costul de acces pe o piata, o parte foarte importanta e legata de investitiile in IT”, a declarat el.

Alin Barbu activeaza din anul 1996 la Bursa de Valori Bucuresti in cadrul departamentelor IT si Dezvoltare Sistem, iar ulterior ca sef de departament si director. Din anul 1999 a condus proiectele de dezvoltare si implementare ale sistemului Arena - Automated Exchange Platform, platforma utilizata de Bursa de Valori, Depozitarul Central si Casa de Compensare Bucuresti.

El motiveaza ajutorul experientei anterioare in noua functie, pornind de la ideea ca toate obiectivele bursei vizeaza calitatea pietei.

“Aceasta se compune din 6 elemente: transparenta, lichiditate, accesibilitate, performanta, siguranta si eficienta costului. Ultimele patru sunt strans legate platformele tehnice, fluxul si arhitectura operationala, iar primele doua sunt si ele influentate intr-o masura de ultimele”, a mai spus Barbu.

Noua sa functie va implica, in primul rand, coordonarea activitatilor zilnice ale operatorului de piata, cum sunt operatiunile bursiere, urmarirea respectarii regulilor si procedurilor pietei reglementate, operatiuni tehnice, relatii cu institutiile pietei.

“La acestea se mai adauga coordonarea activitatilor de dezvoltare ale BVB privind arhitectura pietei si platformele de tranzactionare, asigurarea suportului pentru implementarea de noi produse bursiere si market-design”, a continuat Barbu.

Primele proiecte bifate de noul director


Legat de proiectele sale din aceasta pozitie, Alin Barbu spune ca ele coincide cu activitatile de dezvoltare pentru 2009, cuprinse in planul de afaceri al Bursei, aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor, la finalul anului trecut.

Directorul Bursei a explicat ca primele obiective ce urmeaza a fi finalizate se refera la noul model operational al BVB si Depozitarului Central, un proiect comun legat de sistemul mixt de conturi globale si individuale, managementul riscului la tranzactionare si sistemul de matching) si lansarea in productie a unui set de noi tipuri de ordine – ordine conditionale.

“S-a scris mult in presa despre aceste obiective, inca de cand erau in faza de proiectare, acum ele sunt finalizate din puncte de vedere tehnic, iar regulamentele aferente sunt transmise spre aprobare la reglementatorul pietei”, a conchis Alin Barbu.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri