Programul guvernamental “Primul Siloz” va avea efecte pozitive asupra Bursei Romane de Marfuri, dar si asupra pietei agricole, in general, in cateva luni de la debutul efectiv al tranzactionarii certificatelor de depozit, a declarat, pentru Wall Street, Septimiu Stoica, presedintele BRM.
“Programul guvernamental Primul Siloz va genera nu doar capacitatea bursei de a produce contracte, dar si functia fundamentala de a descoperi pretul corect pentru activele lichide”, mai declara Stoica.

El mai adauga ca, in plus, activitatea in zona productiei si comercializarii cerealelor va deveni una “bancabila”, din moment ce produselor vor putea functiona ca garantii bancare – prin intermediul certificatelor de depozit – si va exista o piata, care, pe de o parte, va oferi un pret de referinta, iar pe de alta parte ca asigura eventuala valorificare eficienta si rapida a acestor instrumente.

Programul guvernamental Primul Siloz prevede ca producatorii de cereale sa-si poata depune productia la depozite licentiate de Ministerul Agriculturii, care au o capacitate totala de 11 milioane de tone.

Cerealele vor fi depozitate pe categorii de calitate a granelor, iar producatorul va primi un certificat in care va fi mentionata cantitatea depusa. Cu acest certificat, producatorii pot merge la banca pentru a solicita creditele necesare continuarii lucrarilor agricole sau pentru a plati furnizorii. De asemenea, aceste certificate de depozite vor putea fi tranzactionate prin intermediul unei bursei de marfuri.

Bursa Romana de Marfuri are in plan lansarea unei piete de derivate pe marfuri, care intr-o prima faza va oferi investitorilor contracte cu activ suport produse petroliere – benzina, motorina si pacura -, iar daca piata cerealelor va avea succes se vor emite si derivate pe produse cerealiere.

“Contractele derivate cu activ suport produse cerealiere va permite asigurarea riscurilor celor implicati in activitatea de productie si de prelucrare din domeniu de profil cu privire la variatia preturilor pe piata spot romaneasca”, sustine Septimiu Stoica.

Operatiunile cu produsele de pe piata ce urmeaza a fi lansata vor putea fi initiate de catre toti intermediarii inregistrati din Romania, ce detin capacitatea de tranzactionare si post-tranzactionare.

“Pentru membrii si clientii bursei se cauta, intr-adevar, o solutie proprie de intermediere, de tipul unei societati de servicii de investitii financiare cu actionariat majoritar BRM. Din mai multe variante posibile analizate, nu s-a ajuns inca la o solutie definitiva pana in acest moment”, afirma presedintele institutiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri