Indicele BET-FI de la Bursa a incheiat sedinta in usoara crestere, cu 0,25%, desi Curtea Constitutionala a stabilit ca pragul de detinere la SIF-uri este legal, anuntul deciziei determinand suspendarea pentru doua ore a tranzactiilor cu actiunile societatilor de investitii financiare.
Lichiditatea pietei reglementate a BVB s-a cifrat marti la 9,57 milioane lei (2,27 milioane euro), iar in piata actiunilor schimburile au insumat 7,48 milioane lei, in contextul in care actiunile SIF au fost suspendate doua ore de la tranzactionare.

"Evolutia actiunilor SIF dupa reluarea tranzactiilor nu a fost spectaculoasa, fiind inregistrata o usoara coborare fata de nivelurile la care ajunsesera in prima parte a zilei. Cred ca aceasta situatie se datoreaza faptului ca in piata spot investitorii nu s-au precipitat nici inainte de anuntul cu privire la pragul de detinere, asa cum s-a intamplat pe piata derivatelor", a declarat un broker din piata, citat de NewsIn.

"Totusi, este asteptat ca in urmatoarea perioada sa vedem unele deprecieri mai puternice, in masura in care investitorii vor digera aceasta informatie", completeaza brokerul.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,68%, pana la 3.338,27 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,58%, pana la 2.047,37 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 0,25%, pana la 15.674,96 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,99%, ajungand la 6.645,53 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,50%, pana la 316,96 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,33%, pana la 486,73 puncte.

In schimb, in piata derivatelor de la Sibiu, miscarile de pret inregistrate inainte si dupa suspendarea tranzactiilor cu actiuni SIF au fost mult mai ample.

"Fiind o piata foarte putin lichida, speculatorii au putut foarte usor sa urce cotatiile, iar daca mai multi investitori cumpara si are loc o miscare mai brusca a pretului se iau si ceilalti dupa ei", a declarat, citat de NewsIn, Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Bursa de Valori Bucuresti a suspendat de la tranzactionare actiunile din sectorul SIF, la ora 13:38, dupa ce in piata au aparut informatii potrivit carora Curtea Constitutionala ar fi hotarat ca pragul de detinere de 1% la societatiile de investitii financiare este constitutional.

Anca Dumitru, directorul general al Bursei, a declarat ca masura suspendarii a venit in contextul in care au aparut o multime de comentarii contradictorii, "deci lumea a interpretat in diverse feluri informatia, mai ales ca a fost primita din surse, asa ca a fost o decizie inteleapta sa le suspendam".

Tranzactiile cu actiuni SIF au fost reluate la ora 15:35, cu un sfert de ora de predeschidere, dupa ce Bursa a primit un comunicat oficial din partea SIF Oltenia, care confirma decizia Curtii Constitutionale de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la prag.

Decizia cu privire la constitutionalitatea pragului la SIF-uri fusese amanata la termenele din 2 iunie, 16 iunie si 7 iulie.
Firma Comrimet, unul dintre actionarii SIF Oltenia, a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a pragului de detinere la SIF-uri, in cadrul unui proces pe care il avea cu societatea de investitii, judecat la Tribunalul Dolj.

Bursele europene cresteau moderat la ora inchiderii BVB, in contextul aprecierilor din sectoarele bancar si auto, sustinute si de rezultatele financiare bune raportate de banca americana Goldman Sachs.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 0,87%, pana la 4.238,63 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 1,06%, pana la 4.772,49 puncte.Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 1,02%, pana la 3.083,12 puncte.

Goldman Sachs Group Inc. a anuntat marti un profit aferent celui de-al doilea trimestru ce s-a situat peste estimarile analistilor, rezultatul fiind sprijinit de tranzactii si subscrieri de actiuni.

Profitul net in intervalul de trei luni incheiat in 26 iunie a fost de 3,44 miliarde dolari, sau 4,93 dolari/actiune, conform unui comunicat al bancii. Analistii mizau pe un profit de 3,65 dolari/actiune. In al doilea trimestru din 2008, banca a obtinut un profit de 2,09 miliarde dolari.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au avut cea mai mare lichiditate din piata, de 1,19 milioane lei si s-au scumpit cu 0,63%, la cotatia de 0,7950 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au depreciat cu 0,74%, la 0,6750 lei, pe fondul unor schimburi de 606.101 lei.

Pe sectorul bancar, actiunile Erste Bank (EBS) s-au scumpit cu 2,63%, la pretul de 78 lei, pe suportul unei lichiditati de 628.609 lei, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au stagnat la cotatia de 1,06 lei, pe un rulaj de 535.794 lei.
De asemenea, titlurile Flamingo (FLA) au atras un rulaj semnificativ, de 446.355 lei, iar cotatia lor a coborat cu 0,33%, la 0,0304 lei, in timp ce actiunile Biofarm (BIO) s-au apreciat cu 3,51%, la 0,1770 lei, in urma unor tranzactii de 419.759 lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri