Stoica precizeaza ca intreaga documentatie necesara pentru autorizarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a fost trimisa din luna februarie, cand proiectul a fost anuntat, insa a fost necesara incheierea unui contract de tranzactionare si post-tranzactionare.

“Inca nu am semnat contractul cu Depozitarul Central, in conditiile in care suntem primii din Romania care au avut aceasta initiativa, iar documentatie de acest gen nu a existat. Speram insa ca in cursul discutiilor care vor avea loc in aceasta saptamana sa ajungem la un acord, iar semnarea contractului sa aiba loc in perioada imediat urmatoare”, a mai declarat Septimiu Stoica.

Dupa incheierea unui acord cu Depozitarul Central, aprobarea autorizatiei Apollo-X de catre CNVM ar putea sa dureze doua luni.

“Speram ca atunci cand vom primi autorizatia din partea arbitrului pietei de capital sa functionam atat pe piata spot, cat si pe cea de derivate”, afirma proiectantul aplicatiei.

Potrivit lui Stoica, investitorii pe Apollo-X vor putea tranzactiona companii listate pe platforma, dar va oferi si accesul – prin intermediere – la Bursa de Valori Bucuresti, Bursa de la Sibiu si Bursa Romana de Marfuri. In viitor, platforma va oferi accesul si la piete straine, explica el.

“Am avut discutii generale cu unele companii pentru a se lista pe platforma noastra, insa nu s-a stabilit exact si nu vom face demersuri mai concentrate pana cand nu vom primi autorizarea CNVM”, sustine Septimiu Stoica.

Proiectantul Apollo-X afirma la data anuntarii platformei ca taxele percepute clientilor vor fi cele mai mici din piata, deoarece sistemul are nevoie de un minim de oameni si de costuri.

Platforma alternativa de tranzactionare Apollo-X este dezvoltata si va fi operata de catre casa de brokeraj Bucuresti Global Invest.

Sistemul alernativ de tranzactionare reprezinta o forma autorizata de piata, permisa de legislatia romaneasca in acord cu directiva europeana MIFID. Aceste sisteme concurente ale pietelor reglementate se caracterizeaza prin utilizarea intensiva a comunicatiei prin Internet, simplificarea accesului, viteza si costuri reduse de operare.