Profiturile raportate de companiile importante incluse in indicii americani Dow Jones si S&P 500, cum ar fi Coca-Cola Company si BlackRock, au readus increderea investitorilor in piata de capital si au ridicat piata Bursei de Valori Bucuresti cu peste 2%.
Lichiditatea Bursei s-a cifrat la 20 milioane lei (4,7 milioane euro), din care 904.450 lei au reprezentat tranzactiile cu produse derivate, iar 470.740 lei au fost atrase de schimburile cu titluri de stat.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,68%, pana la 3.639,94 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 2,29%, pana la 2.219,66 puncte.

Indicele BET-FI, ce urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a profitat cel mai mult de pe urma cresterii pietei si a urcat cu 5,31%, reprezentand cea mai mare crestere a lunii.

“SIF-urile au scazut mult si merita sa creasca pentru ca au rezultate financiare bune in primele sase luni si au multipli de profit mai buni decat piata”, a declarat Paul Brendea (foto), analist financiar in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,82%, pana la 349,13 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 1,67%, pana la 527,22 puncte.

“Rezultatele financiare venite pe filiera americana au readus increderea investitorilor in piata de capital si acest lucru s-a putut vedea si la capitolul lichiditate, nu doar in privinta cresterii indicilor”, afirma Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

El a mai explicat ca aprecierile mai pot dura cateva zile dupa care se vor tempera, in conditiile in care vor aparea investitori care vor dori sa-si marcheze profiturile din ultimele doua zile.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditatea din piata, de 4,73 milioane lei (1,15 milioane euro) si s-au apreciat cu 5,29%, pana la cotatia de 0,895 lei/actiune.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au apreciat cu 7,53%, la 0,785 lei, pe un rulaj de 3,04 milioane lei (0,71 milioane euro). Actiunile au inregistrat cea mai mare apreciere din piata, in timp ce titlurile Contor Group (CGC) s-au aflat la polul opus, cu o scadere de 9,88%.

Schimburile cu actiuni SIF Transilvania (SIF3) au totalizat 1,51 milioane lei, iar titlurile au avansat cu 5,05%, la 0,458 lei, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat cu 4,24%, la 0,86 lei, pe fondul unei lichiditati de 1,06 milioane lei.

Pe sectorul bancar, pretul titlurilor BRD SocGen (BRD) a urcat cu 3,51%, la 8,85 lei, pe suportul unor tranzactii de 1,65 milioane lei, iar actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 0,85% pe o lichiditate de 995.700 lei.

Actiunile Petrom (SNP) au fost cele mai tranzactionate din piata si s-au apreciat cu 4,02%, la 0,259 lei, pe un rulaj de 1,01 milioane lei.

“De luni s-au putut observa intrari de capital la BVB mai mari ca in ultima perioada; daca o sa se pastreze aceasta tendinta am putea vedea o continuare a cresterilor, insa este prea devreme sa putem vorbi de un trend crescator”, sustine Paul Brendea.

In perioada imediat urmatoare, brokerii chestionati de Wall Street sustin ca piata va evolua in functie de tendinta pietelor externe, deoarece nu exista factori interni care sa influenteze piata.

Pe segmentul derivatelor au fost incheiate 200 de contracte pe EUR/RON cu scadenta in septembrie si 10 contracte pe acelasi contract cu scadenta in martie 2010.

Dupa ce in sedinta de tranzactionare anterioara au atras o lichiditate de 8,7 milioane lei, titlurile de stat de tip benchmark cu scadenta in 2014 B1403A au adus un plus de 470.740 lei la valoare totala a tranzactiilor de pe Bursa de la Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri